Biobiljett såldes som konsertbiljett - felaktig vara

2017-08-03 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Köpte biljetter till en konsert med black sabbath men sen efter mycket googlande visade det sig vara en biovisning av en film om dom. Och där jag köpte biljetten står det klart och tydligt att det är en konsert med black sabbath jag köpt biljett till. Företaget säger att ångerrätt gäller ju inte vid biljetter till kulturevenemang, men jag har ju blivit lurad då jag trodde jag köpte konsertbiljetter. Vad kan jag göra? Mvh Niklas
SVAR

Hej Niklas och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag utgår ifrån att du köpt biljetten av ett företag och inte t.ex. från en privatperson på Blocket. Jag utgår även ifrån att företaget är svenskt. Skulle detta inte stämma, skriv en kommentar bara, så justerar jag mitt svar.

Det låter mycket riktigt som att du blivit lurad och självklart ska du ha pengarna tillbaka. Företaget har skrivit att de säljer en konsertbiljett och då är det det du ska få. Eftersom varan du fick snarare var en biobiljett, är den en felaktig vara enligt 19 § konsumentköplagen (KKL).

Eftersom att det uppenbarligen var av stor vikt att du skulle få en konsertbiljett, har du rätt att häva köpet p.g.a. felet (29 § KKL). Detta innebär helt enkelt att du meddelar företaget att du vill häva köpet. Då måste företaget antingen ge dig pengarna tillbaka eller avhjälpa felet genom att ge dig en riktig konsertbiljett (27 § KKL). Du kan behöva lämna tillbaka biobiljetten om du häver köpet.

Om företaget vägrar, så kan du anmäla det hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Deras avgörande är inte tvingande men de flesta företag följer dem. Om företaget inte följer ARN:s rekommendation, så har du förmodligen bra möjligheter att få din talan igenom i tingsrätten. Du kan även vända dig direkt till tingsrätten men ARN brukar vara smidigare i sådana här fall, så jag rekommenderar att du kollar på deras hemsida som jag länkade till.

Hoppas det löser sig och att du så småningom får se Black Sabbath. Tveka inte att höra av dig nästa gång du behöver hjälp med juridiken!

Samuel Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1319)
2021-12-01 När övergår risken för en vara på köparen?
2021-12-01 Skadestånd om säljaren inte kan leverera varan
2021-11-30 Kan jag häva köp av gardiner på grund av en skarv?
2021-11-30 Hävning till följd av fel i varan vid konsumentköp

Alla besvarade frågor (97583)