Bilförsäljaren vill inte avhjälpa fel på en nyinköpt bil kostnadsfritt, vad ska jag göra?

Hejsan

Köpte en Porsche cayenne årsmodell 2012 som gått 10000mil, den 16 mars 2018 av företaget X.

Pris 312.000kr

Jag tecknade också en garanti som företaget X svarade för (Betalade ca 4000kr). Säljaren garantera att det inte finns fel på bilen, han har gjort enl. krav från MRF.

I april börjar bilen hacka på mest på växel 2 och 3. Det blir värre under maj och den 18 juni 2018 lämnar jag in bilen på en specialiserad Porsche-verkstad i Y som konstaterar ett det är fördelningslådan. Detta påverkar inte bara dragkraften utan också styrningen som låter illa vid låga hastigheter. Ännu värre när jag kopplar in 4-hjulsdrift.

Verkstaden kontaktar företaget X som vägrar betala då man inta kan visa med bild vad som är fel. Det finns heller inga signallampor som visar fel. Man säger att från företaget X att lådan måste krascha innan garantin gäller. Så man säger helt enkelt åt mig att köra tills lådan havererar. Ingen vet vad som händer när den haverera eftersom man normalt byter låda när den inte fungerar som den ska. Kostnaden att byta lådan ligger på ca 45000Kr. Företaget X blev tidigt inkopplade och när jag ringde dom sa dom att garantin gäller. Nu när den inte gör det - vad skall jag göra? Pratat med företaget X som erbjudit sig att sätta ditt en begagnad låda, men att jag skall betala. Jag hävdar konsumentköplagen men han svär sig fri. Vad göra?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att du har köpt bilen som en konsument (privatperson) och jag kommer att utgå ifrån det i mitt svar.

Den lag som blir aktuell i ditt fall är konsumentköplagen (KKL), då du som konsument har köpt en vara av en näringsidkare. En näringsidkare kan inte svära sig fri från konsumentköplagen, då KKL är tvingande till konsumentens fördel.

Jag kommer att gå igenom vad som är ett "fel" i KKL:s mening, hur det fungerar med garantier, hur reklamationsplikt fungerar, vilka eventuella påföljder som kan bli aktuella, eventuell skadeståndsomfattning samt vad du kan göra för att lösa problemet.

Finns det ett fel på bilen?

Enligt KKL så ska bilen stämma överens med vad som följer av avtalet (16 § 1 stycket KKL). Bilen anses felaktig om den avviker från vad du som köpare med fog kunnat förutsätta (16 § 3 stycket 3 punkten KKL).

Det framgår inte i frågan hur ni avtalade att bilen skulle fungera. Jag tolkar det som att du vid köpet förutsatte att bilen inte skulle ha problem med driften av bilen. Då fördelningslådan orsakade problem vid låga växlar och när du använder 4-hjulsdrift så kan man argumentera för att bilen avviker från vad du med fog kunnat förutsätta- köper man en bil för en sedvanlig summa som man avser att köra, både på låga växlar och med 4-hjulsdrift, så ska detta också fungera. Dessutom har säljaren lämnat en garanti för att allt på bilen skall fungera. Därmed kan man säga att bilen inte har de avtalade egenskaperna samt att den avviker från vad du med fog kunnat förutsätta.

När ska felet ha uppstått?

Enligt 20 § KKL så ska felet ha funnits vid avlämnandet (den tidpunkt ni avtalat att du ska ta bilen i besittning, till exempel när du hämtar nyckeln och kör iväg). Även om felet visar sig senare så är säljaren ansvarig för felet.

I konsumentköplagen så presumeras (antas) felet ha funnits vid avlämnandet om det visar sig inom sex månader efter avlämnandet (20 a § KKL). Om säljaren menar att felet beror på köparen, så ska säljaren bevisa detta. Detta är fallet för dig, då felet uppkom inom dessa sex månader. Om säljaren skulle påstå att felet beror på din körning så ska denne alltså bevisa detta. Annars är det fel i vara och säljaren är ansvarig.

Vad gäller när säljaren lämnat en garanti?

Garantier skapar ett strikt ansvar för säljaren. Det innebär att säljaren alltid är ansvarig för felet inom garantitiden. Under garantitiden så måste säljaren bevisa att felet uppstod på grund av köparen för att kunna gå fri från ansvar. Om säljaren i ditt fall har gett en garanti för att motorn ska fungera felfritt i t.ex. ett år, och det uppstår ett fel inom ett år, så ska denne endast gå fri från ansvar om säljaren kan bevisa att felet beror på dig.

Garantin som du nämner verkar väldigt omfattande – det ska inte finnas några fel på bilen. Har du garantin i skriftlig form? Då är det lättare att se vad som omfattas. Men eftersom det fel som har uppkommit påverkar framförandet av bilen, både på låga växlar och fyrhjulsdrift, så tolkar jag det som ett sådant fel som omfattas av garantin – felet påverkar själva nyttjandet av bilen. Du vågar ju inte använda bilen på grund av felet, då ingen riktigt vet hur det kommer att påverka motorn och växellådan.

Oavsett vad garantin omfattar eller inte omfattar så gäller ändå 20 a § KKL – felet har uppstått inom sex månader, och säljaren har bevisbördan för att felet inte fanns när de avlämnade bilen till dig.

Krävs det bildbevis/lysande motorlampa för att jag ska få ersättning?

Svaret du fick från säljaren var att de inte kommer att ersätta fördelningslådan, då det inte finns bildbevis eller en lysande motorlampa. Då en erkänd verkstad specialiserad på Porsche-bilar har konstaterat att det finns ett fel på fördelningslådan så har du ett bra argument för att utredningen faktiskt stämmer. Eftersom 20 a § KKL blir tilläpmlig så ska säljaren bevisa att felet inte finns – och eftersom du har ett så bra motargument i och med Porsche-verkstaden så har du nog goda möjligheter att få göra påföljder gällande.

Reklamationsplikt

För att få göra påföljder gällande så måste man reklamera (höra av sig till säljaren). Enligt 23 § KKL så ska man reklamera till säljaren inom skälig tid, två månader. Om du har gjort det så kan du gå vidare.

Vad kan jag kräva av säljaren?

I ditt fall blir avhjälpande aktuellt (26 § KKL). Detta ska ske kostnadsfritt och inom skälig tid för dig (26 § 3 stycket KKL). Dock så får avhjälpande inte ske utan oskälig kostnad för säljaren. Det är en hög summa för en ny fördelningslåda, men jag skulle inte bedöma att kostnaden är så hög att den är oskälig. Därmed har du rätt till en ny fördelningslåda inom skälig tid samt utan kostnad för dig.

Kan jag få skadestånd?

Vid fel i vara så kan köparen få rätt till skadestånd. Säljaren kan endast bli fri från skadeståndsskyldighet om han kan visa att felet låg utom hans kontroll, men det är höga krav för det, 30 § KKL. Därmed kan säljaren antagligen inte gå fri från skadeståndsskyldighet.

Omfattningen är enligt 32 § KKL till exempel ersättning för utgifter. En sådan utgift kan vara kostnaden för undersökningen på Porscheverkstaden.

Vad ska jag göra?

Jag rekommenderar i första hand att du tar kontakt med säljaren och kräver en ny fördelningslåda. Den ska monteras kostnadsfritt samt inom skälig tid för dig.

Om säljaren inte är medgörlig, rekommenderar jag att du vänder dig till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN. Man kan göra en anmälan på deras hemsida. De prövar tvister gällande motorer både för begagnade och nya bilar som sålts till privatpersoner av företag. Anmälan ska in inom ett år från det att du för första gången klagade till företaget. Värdet ska uppgå till minst 1000 kr.


Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen,

Hilda JeppssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Konsumentköplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo