Bil saknade annonserade egenskaper - fel på varan

2017-08-04 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Köpte en mini Cooper cab för mycket pengar och läste allt som skulle följa bilen som stod på lappen i rutan. Kom hem med bilen och hittade inte varken USB eller bluetooth på stereon som det stod på lappen Hur kan jag göra i detta fallet, funderar på att häva köpet eller kan jag be bilfirman fixa det som inte finns Köpte bilen för ca 6 veckor sedan Mvh missnöjd köpare
SVAR

Hej missnöjda köpare och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag utgår i mitt svar ifrån att du köpt bilen till dig själv i egenskap av privatperson och alltså inte till något företag. Jag utgår även ifrån att du köpt bilen av ett företag, alltså inte av en privatperson, t.ex. genom Blocket. Skulle detta inte stämma, låt mig veta i kommentarerna.

Fel på varan

När du köper en bil så ska den enligt 16 § konsumentköplagen (KKL) stämma överens med den information som säljaren lämnat innan köpet. I det här fallet så har du blivit lämnad information om att USB och Bluetooth skulle ingå genom papper som du fått av bilförsäljaren, antar jag. Om bilen inte stämmer överens med denna information, så har du rätt att kräva följande.

Avhjälpning eller omleverans

Du har rätt att kräva att säljaren avhjälper felet genom att installera USB och Bluetooth i din bil eller att de byter ut din bil mot en som har dessa funktioner (26 § KKL).

Prisavdrag eller hävning

Innan någon av dessa åtgärder blir aktuella, så har säljaren rätt att vidta ovannämnda åtgärder, alltså avhjälpning eller omleverans (27 § KKL). Om de inte vill göra detta, så har du rätt till prisavdrag, förslagsvis på den summa som det hade kostat dig att installera USB och Bluetooth i din bil hos någon annan firma (28 § KKL). Om de inte ger dig prisavdrag, eller om avsaknaden av USB och Bluetooth är av stor betydelse för dig och de inte har avhjälpt felet eller bytt ut bilen, så har du slutligen rätt att häva köpet och få dina pengar tillbaka (29 § KKL).

Glöm inte att reklamera i tid!

För att du ska ha rätt till dessa åtgärder så krävs det att du reklamerar felet i tid, helst inom 2 månader från det att du fick bilen (23 § KKL). Det innebär helt enkelt att du på något sätt meddelar köparen att du upptäckt felet eller att det framgår genom er diskussion.

Hur du kan gå vidare

Om det är som du säger, att bilen saknar USB och Bluetooth trots att dessa egenskaper stod i dokumenten, så har du definitivt rätt att få det avhjälpt enligt de sätten som jag beskrivit ovan. Det första du bör göra är att skriva till säljaren och kräva att han avhjälper felet. Hänvisa gärna till någon av paragraferna som jag länkat till dig. Det bör lösa sig redan här. Skulle säljaren vägra dessa åtgärder, så kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) där du kan anmäla företaget och få det prövat gratis. ARN:s beslut är inte tvingande men företagen brukar följa dem ändå. Om du vinner i ARN men företaget inte följer beslutet, så har du goda underlag att vinna i tingsrätten. Du kan även vända dig direkt till tingsrätten utan att gå till ARN men det rekommenderar jag inte eftersom det kan kosta både mycket tid och pengar.

Hoppas svaret hjälper och att du snart kan glida fram på landsvägarna med ljuv musik streamad med Bluetooth direkt från mobilen. Tveka inte att vända dig till Lawline nästa gång juridiken krånglar!

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1256)
2021-08-01 Reklamation enligt konsumentköplagen
2021-07-31 Måste man betala extra transportkostnader
2021-07-31 Vem bär risken för en vara som gått sönder när den inte varit ordentligt förpackad?
2021-07-30 Fel på häst

Alla besvarade frågor (94603)