Bevisbörda och rättigheter vid garanti och fel i vara

Hej

Jag köpte ett bilbatteri av Mekonomen med 3 års garanti. Efter lite mer än 2 år så dog batteriet och jag lämnade in bilen till en verkstad. De upptäckte ett glapp i batteriet som visade sig vid laddningen de gjorde. Dock försvann felet efter laddningen och felet gick inte att få fram igen. De har inget dokumenterat då laddaren inte skriver något protokol Verkstadens ord är det jag litar på.

Jag har köpt ett likadan batteri under tiden detta utreds med löfte om att få pengarna tillbaka för det nya vid garanti.

Mekonomen kan vid sina tester inte hitta felet men bilen har nu fungerat perfekt efter batteribytet. Mekonomen säger även att de inte kan ge mig rätt till garanti då de inte kan hitta felet med sina tester och de måste kunna dokumentera felet mot sin leverantör. Felet är av sådan art att det kan vara näst intill omöjligt att återskapa detta med deras tester. Det krävs kanske tester i flera månader innan det uppkommer igen och det kanske aldrig går att återskapa med deras testutrustning då det inte är detsamma som en bils användade av batteriet.

Jag anser att verkstadens ord bör vara mitt bevis då felet kan vara väldigt svårt att återskapa och verkstadens personal är fackmän och har kunskap nog för att vara trovärdiga.

Vad gäller för garantin då felet inte kan återskapas och jag endast har verkstadens ord som bevis (+ att verkstraden kan intyga att bilen inte har några fel som skulle kunna tömt batteriet).

Vart ligger bevisbördan och vilken rätt har jag?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bedömningen huruvida det föreligger ett fel i vara, ska avgöras med hänsyn till det skick varan var i vid riskens övergång (varans avlämnande) (20 § konsumentköplagen (KKL) här). Har emellertid fel uppstått inom garantitiden, presumeras det att felet förelegat redan innan riskens övergång, om inte säljaren kan göra det sannolikt att felet beror på onormalt brukande, olyckshändelse, vanvård eller liknande på köparens sida (21 § KKL, här). En garanti täcker visserligen bara det företaget utlovat. Att företaget inte kan hitta felet spelar emellertid inte någon roll. Så länge de inte kan bevisa att felet beror på din hantering av varan, får de anses vara skyldiga att uppfylla garantin.

Oavsett om du har garanti eller inte, kan du alltid falla tillbaka på konsumentköplagens regler. Du kan initialt kräva att säljaren ska avhjälpa felet eller vidta omleverans, dvs. leverera en ny funktionsduglig vara till dig. Dessa åtgärder ska ske utan att du ska betala något. Säljaren har alltid rätt att försöka avhjälpa felet som första åtgärd innan t.ex. hävning kan komma på tal. Om säljaren inte kan eller vill avhjälpa felet eller göra en ny leverans, har du rätt att kräva prisavdrag eller att häva köpet (28 § och 29 § konsumentköplagen). Du har även rätt att själva avhjälpa felet (lämna in den på lagning) och få ersättning för din kostnad, om det inte är så att det skulle vara orimligt dyrt att åtgärda felet.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen


Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Konsumentköplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo