Betalningsanmärkning skuldsanering

2017-07-31 i Skuldsanering
FRÅGA
Hej. För ungefär 6 år sedan gav jag min bror fullmakt att sälja min bostadsrätt då han var i akut behov av pengar och jag bodde utomlands. Han sålde den för ett väldigt lågt pris och använde vinsten till att betala av sina skulder. När jag nu återvänt hem till Sverige ser jag att han inte har betalat skatten på det sålda huset. Alla mina brev har gått till honom vilket är därför jag aldrig så brev från kronofogden. Nu finns det en betalningsanmärkning till 08/2018 kvar som jag ser hos kreditupplysningsföretagen samt en skuld hos kronofogden på 120.000. Min fråga som ingen verkar svara på är: om ingenting görs försvinner anmärkningen den 8/2018? Om jag begär och blir beviljad skuldsanering får jag då YTTERLIGARE 5 år betalningsanmärkning? Tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

En betalningsanmärkning gäller i tre år för privatpersoner. När du får skuldsanering utlöser det en ytterligare betalningsanmärkning som försvinner fem år efter att skuldsaneringen beviljades. Om din betalningsplan varar längre än fem år försvinner betalningsanmärkningen samma dag som sista betalningen görs.

Om du vill veta mer om betalningsanmärkningar och skuldsanering rekommenderar jag dig att ta en titt på följande sidor:

https://www.kronofogden.se/Skuldsanering2.html

https://www.kronofogden.se/Betalningsanmarkning.html

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skuldsanering (189)
2021-08-02 Hur länge gäller betalningsanmärkning vid skuldsanering?
2021-07-31 Vad händer om man missar att betala en månad vid skuldsanering?
2021-07-30 Utmätning av arv under pågående skuldsanering
2021-07-26 Vad händer om man missar betala skuldsaneringen en månad?

Alla besvarade frågor (94603)