Beslut om avstyckning av en samägd fastighet

2016-03-23 i Klyvning
FRÅGA
HejJag äger ett fritidshus tillsammans med min bror. Jag önskar att stycka av tomten och undrar om jag behöver ha min brors godkännande?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om två personer äger en fastighet tillsammans gör de detta med samäganderätt. Detta innebär att alla beslut som rör fastigheten måste fattas gemensamt enligt 2 § Samägandelagen. Du får alltså inte stycka av tomten utan din brors godkännande.

Vänligen,

Johan Kristoffersson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej! Jag jobbar på lantmäteriet. Svaret du fått är applicerbart på avstyckning. Däremot kan en delägare hos oss ansöka om klyvning för att dela fastigheten om det är så att du vill ha en egen lott enligt 11 kap. Fastighetsbildningslagen. Man behöver således inte vara överens om åtgärden för att söka hos oss. Observera dock att om klyvning inte kan genomföras (lantmäteriet måste pröva båda lotternas lämplighet) så får sökanden stå för de förrättningskostnader som lagts ned på prövningen tills inställelsebeslut tas (eller sökanden återkallar ansökan). Vi har en telefonslinga som man kan ringa om man har fler frågor, kolla lantmäteriets hemsida. Där kan du också läsa mer om de åtgärder vi kan genomföra. Välkommen med din ansökan!
2016-03-25 14:16
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Klyvning (23)
2020-01-31 Hur kan en angripa ett beslut om fastighetsklyvning efter det att överklagandetiden passerat?
2019-07-09 Värderas lotterna vid klyvning av fastighet?
2019-04-15 Kan man köpa en del av en fastighet utan att klyva fastigheten?
2019-03-22 Kan övriga delägare stoppa en klyvning av fastighet?

Alla besvarade frågor (85208)