FrågaPROCESSRÄTTÖvrigt22/03/2015

Beslut om att inte väcka åtal

Hej

I höstas, när jag körde hem från jobbet, råkade jag p.g.a. oaktsamhet hamna nere i vägrenen på min sida. Jag fick då panik, tvärnitade och försökte styra upp bilen igen, vilket gjorde att jag fick sladd och åkte ned i diket på mötande sidan av vägen. Varken personer eller bilar kom till skada. Efter telefonförhör med polisen, där jag erkände, har jag nu fått ett brev från åklagaren som säger att åtal inte kommer att väckas. Dessutom står det ordagrant att "det har inte framkommit att (jag) medvetet har gjort något risktagande som skall straffbeläggas". Innebär detta att jag går helt fri? Jag har nämligen tidigare fått höra att jag troligtvis skulle få böter för min dikeskörning. Tacksam för svar.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga rör i stora delar bestämmelserna som finns i Rättegångsbalken, vilken du kan läsa här.

Det brott som man eventuellt kan göra sig skyldig till vid dikeskörning är vårdslöshet i trafik (se https://lagen.nu/1951:649#P1S1) som också aktualiserar böter som påföljd.

I ditt fall har åklagaren valt att inte väcka åtal, vilket innebär att det inte kommer att tas till rättegång (se https://lagen.nu/1942:740#K20P1S1). En åklagare kan också välja att istället för att gå till rättegång, besluta om strafföreläggande (https://lagen.nu/1942:740#K48P1S1) som vid ett godkännande från dig (att du skriftligen erkänner och betalar böter) får samma verkan som en vanlig dom (se https://lagen.nu/1942:740#K48P3S2).

Så som du har beskrivit situationen har åklagaren emellertid meddelat att åtal inte kommer att väckas och att det har framkommit att du inte har gjort något som ska straffbeläggas. Detta innebär alltså att åtal inte kommer att väckas och att åklagaren inte kommer att besluta om strafföreläggande och att du, precis som du säger, kommer att gå helt fri.

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo