Belastningsregister ringa narkotikabrott

2017-02-01 i Påföljder
FRÅGA
Hej!Mitt strafföreläggande blev godkänt 2011-12-22. Straffet blev narkotikabrott, ringa brott. Jag fick dagsböter 30 á 50 kronor =1500SEK. Frågan är hur länge finns detta kvar i registret? Borde det vara borta vid det här laget?Har nämligen blivit inkallad till en intervju, vars SÄPO ska utreda om jag är lämplig. Då dem vill kolla brottsbalken och narkotikastrafflagen m.m. Tacksam för svar!
SVAR

Hej och tack för din fråga!

En uppgift om att du begått brott antecknas i belastningsregistret. Det är påföljden som avgör hur länge en belastning finns kvar i ditt register. En uppgift om böter (i ditt fall genom strafföreläggande) gallras fem år efter godkännandet av strafföreläggandet (se här).

Om det före utgången av denna period görs en ny anteckning i registret ska den första uppgiften dock stå kvar tills den andra uppgiften gallras. Detta gäller inte om den nya anteckningen avser penningböter, det vill säga böter som utdöms vid mindre förseelser (se här).

Om du inte dömts för något ytterligare brott sedan 2011 är ditt register alltså fritt sedan 2016.

Bestämmelser om gallring, med andra ord borttagning ur belastningsregistret finns i lagen om belastningsregister.

Hoppas du fått svar på din fråga annars är du välkommen att återkomma!

Vänligen,

Beatrice Rälg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1573)
2021-09-16 När gallras uppgifter från belastningsregistret?
2021-09-09 Råder ett fängelseförbud om en brottslig gärning begåtts under allvarlig psykisk störning?
2021-08-31 För vilka påföljder gäller 2/3 regeln?
2021-08-31 Kan man bli av med körkortet om man gör sig skyldig till stöld?

Alla besvarade frågor (95746)