Behöver jag registrera en gåva till min son?

2017-10-29 i Gåva
FRÅGA
Hej, jag vill ge min son förskott på arv mots. 1,3 milj i samband med att han köper sig ett boende. Sonen och hans sambo har skrivit kontrakt med 50% ägandefördelning i den nya bostaden. Om de skulle separera, skulle sambon få hälften av pengarna jag givit till min son? Min tanke är att skriva ett gåvobrev där förskottet på arv förtydligas som enskild egendom både i sambo som äktenskapligt förhållande. Vart ska gåvan registreras och har det ngn betydelse om den registreras efter deras inflyttning. Tack på förhand
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du specificerar i gåvobrevet att gåvan till din son ska vara enskild egendom kommer detta inte räknas med i eventuella bodelningar i framtiden. En sambo/maka kommer då inte få hälften av gåvan vid en bodelning.

Du behöver bara registrera ett gåvobrev när du ger en gåva till din make/maka. Du behöver inte registrera en gåva till din son.

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Med vänliga hälsningar

Eric Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (742)
2021-09-18 Villkora att gåva till barn ska vara enskild egendom
2021-09-18 Är löften om att utge en gåva bindande ur svensk rätt?
2021-09-14 Är löfte om gåva av fastighet bindande?
2021-09-12 Kan två personer stå som gåvogivare, och hur gör man så att penninggåvan blir mottagarens enskilda egendom?

Alla besvarade frågor (95697)