Behöver jag ge hyresvärden nyckel vid låsbyte?

2017-10-29 i Hyresavtal
FRÅGA
Hyresvärden har godkänt att jag sätter in ett extra lås. Måste jag ge honom en nyckel?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att hyresvärden har rätt att få tillträde till lägenheten, 12:26 JB. Du kan läsa mer här "http://lawline.se/answers/6773" om hyresvärds rätt till tillträde till lägenhet.

Ditt fall gäller om du har skyldighet att ge hyresvärden en nyckel. I och med att du sätter in ett extra lås kommer hyresvärden inte längre kunna få tillträde till lägenheten. Hyresvärden kan i detta fall kontakta kronofogdemyndigheten som får meddela särskild handräckning.

Min rekommendation är att titta vad som står i hyresvillkoren. Hyresvärden har i ditt fall godkänt ett extra lås, och om han inte ber om nyckel har du ingen skyldighet att på eget initiativ ge honom din nyckel. Invänta således tills han ber om nyckeln. Det kan dock vara bra att hyresvärden har alla nycklar i händelser av nödsituationer.

Hoppas du fick svar på din fråga.


Vänligen

Robert Green
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95782)