Begagnad dator saknar egenskap som köparen efterfrågade - måste jag kompensera köparen?

2017-12-21 i Köplagen
FRÅGA
Hej, Jag sålde en iMac (modell sen 2014) på Blocket nyligen till en privatperson. Nu, en vecka senare har han kommit tillbaks till mig och känner att han vill häva köpet då Apple inte tillåter att han får köpa Apple care då det var ett demoexemplar. Jag visste inte att det var ett demoexemplar trots att det står på kvittot (granskade inte det när jag köpte varan). • Priset var väldigt bra. Fick bud på 13000:- efter at jag ingått en överenskommelse med köparen och sålde den ändå för 10000 till honom. • Köparen visste att modellen var 2014 och att den slutat att tillverkas.• Köparen visste att jag köpte den i februari 2017 på Mediamarkt. • Köparen sa innan köpet att han ville teckna Apple Care och att han behövde serienummret för att undersöka om det gick. Han fick då serienummret men tiden för köpet påtalade han ingenting om att det skulle vara något problem ).• Köparen fick innan köpet se kvittot där det stod att det var ett demoexemplar. • Jag berättade allt jag visste om datorn. • Datorn i sig är superskick och fungerar perfekt. Inte en skråma. • Då Mediamarkt är en näringsidkare gäller konsumentköplagen även för demoprodukter om det skulle bli problem?• Tror även att Mediamarkt lämnar sin garanti även på demoprodukter däremot har Apples garanti slutat gälla. Min fråga är om köparen har rätt att häva köpet eller bli kompenserad?mvh
SVAR

Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!

När du köpte datorn ingick du ett avtal med MediaMarkt. Den som köpte datorn av dig har inget avtal med MediaMarkt utan med dig. När privatpersoner handlar av varandra gäller köplagen (KöpL) och inte konsumenttjänstlagen.

Enligt köplagen kan köparen häva köpet eller kräva dig på annan ersättning om datorn i lagens mening anses "felaktig". Datorn är felaktig om den avviker från det särskilda ändamål som köparen tänkt använda datorn till (17 § 2 stycket 2 punkten) eller avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta (17 § 3 stycket). Om köparen med de uppgifter du lämnat honom hade kunnat kolla upp ifall det gick att teckna Apple Care på den dator han sedan köpte bör datorn inte anses som felaktig. Visserligen avviker den från vad köparen särskilt tänkt använda datorn för men genom att du gett honom alla uppgifter att själv kontrollera saken kan han inte i efterhand sedan komma och säga att dina uppgifter är orsaken till avvikelsen. Lämnandet av dessa uppgifter till köparen kan tolkas som en uppmaning från din sida att kontrollera varan innan köpet. Gör köparen inte det – kan han inte påtala fel som han hade kunnat märkt vid en kontroll (se 20 § 2 stycket).

Som säljare har du ingen plikt att upplysa om all information. Frågar köparen eller visar köparen, som i ditt fall, att det är viktigt att datorn fyller en särskild funktion, bör man, precis som du gjorde ge köparen verktyg så att denne själv kan kontrollera saken.

Om jag var du skulle jag kontrollera ifall möjligheten att teckna Apple Care gick att kolla upp med de uppgifter du tillhandahöll köparen innan köpet. Går det inte – kan det vara så att köparen har rätt att häva köpet eller kräva prisavdrag (se 30 §). Å andra sidan bör köparen – om det inte går – ha gjort dig uppmärksam på detta vid köptillfället. Har han inte gjort det kan han anses ha varit medverkande till felet. I sådana fall kan inte avtalsbrottet från din sida anses vara så stort att köparen har rätt till hävning. Prisavdrag borde han heller inte ha rätt till eftersom priset redan är lågt. Däremot kan köparen ha rätt till ett skäligt skadestånd för att han nu köpt en vara som är oduglig för det ändamål han tänkt.

Att observera är att en köpare inte kan ställa lika höga krav på en säljare som säljer en begagnad dator än någon som säljer en ny. Begagnade varor förutsätts säljas i "befintligt skick" vilket innebär att köparen får ta varan som den är och kan bara förvänta sig mer om säljaren indikerar på att den har särskilda kvaliteter (19 §).

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!

Vega Schortz
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1442)
2021-11-30 Får jag häva köpet på grund av försening?
2021-11-30 Risken för varan vid transport
2021-11-30 Uteblivna fälgar vid köp av bil m.m.
2021-11-29 Kan jag kräva att säljaren står för reparationen av en begagnad bil?

Alla besvarade frågor (97596)