Begagnad bil gick sönder dagen efter köpet, rätt att häva och lånebil?

Hej!

Vi köpte en begagnad bil på en bilfirma. Bilen kändes bra när vi provkörde och var nöjda med köpet. Den är från 2002 och hade gått en del men inte jättemycket och priset kändes därför rättvist. På bilen satt vinterdäck och när vi sedan (dagen efter) skulle byta till sommardäck gick hela domkraften sönder på grund av att bilen var så rostig, allt föll bara isär. Vi gjorde sedan en undersökning hos en annan bilfirma som bedömde bilen som icke trafiksäker och ansåg att det var konstigt att bilen klarat besiktningen (som bilfirman påstod att den gjort bara några månader innan). Har vi rätt att häva köpet eller åtminstone få den lagad av bilfirman? Är de skyldiga att hjälpa till med lånebil (då vi är i stort behov av bil)?

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag utgår ifrån att du har köpt bilen i egenskap som konsument. I så fall är konsumentköplagen tillämplig.

Är bilen felaktig?

I 16 § konsumentköplagen framgår det att en vara anses felaktig om säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant förhållande rörande varans egenskaper som han kände till eller borde ha känt till och som köparen med fog kunde räknat med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet eller om varan i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Av det som framgår av din information framgår inget som tyder på att du skulle ha förutsatt att bilen skulle vara så pass rostig att den skulle behövts repareras.

Det har inte heller någon betydelse om bilen har sålts i "befintligt skick" . Även om en vara har sålts i "befintligt skick" eller med ett liknande förbehåll skall den anses felaktig om den är sämre med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter, 17 § konsumentköplagen.

Enligt 18 § andra punkten konsumentköplagen anses varan felaktig också om den är så bristfällig att dess användning medför påtaglig fara för liv och hälsa. I propositionen till lagen nämns som exempel att en bil är så bristfällig att den inte skulle godkännas vid en obligatorisk kontrollbesiktning. Om bilen med andra ord inte kommer klara en besiktning efter köpet så är den felaktig.

En säljare är alltid ansvarig för del som fanns när varan såldes även om felet visas senare, 20 § konsumentlagen.

Vilka påföljder kan man kräva?

För att kunna kräva påföljder måste man reklamera felet inom skälig tid efter det att man har märkt felet eller borde ha märkt felet, 23 § konsumentlagen.

Säljaren ska ha rätt att först få åtgärda felet i det här fallet reparera bilen, 26 § konsumentlagen. Om säljaren inte kan det eller vill hellre välja ett annat alternativ kan du kräva prisavdrag eller hävning av köpet, 28-29 §§ konsumentköplagen.

Det finns inget lagstöd för att man har rätt till en lånebil under tiden den felaktiga bilen repareras. Om inte bilfirman erbjuder sig det så kan du begära en hyrbil som de får ersätta dig med men du måste hålla ned kostnader så de inte blir orimligt höga. I så fall kan du behöva betala.


Om ni inte kan lösa tvisten själva så råder jag dig att anmäla firman till Allmänna reklamationsnämnden.


Med vänliga hälsningar

Lovisa SidénRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Konsumentköplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo