Avtal som inte åtnjuter rättsordningens skydd

2015-06-26 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Hej!Det är så att jag nyligen skrev ett kontrakt med en kille som äger ett företag vid namn Lateus & Friends, Ltd. och ligger i Republiken av Seychellerna.Det jag skrev kontrakt på var att jag skulle få minimum 1.7 på högskoleprovet. Det han säljer, som han själv citerar: "Det är en kommunikationslösning som gör det möjligt för dig att få svar till högskoleprovet när du gör provet i provsalen". Och om jag förstått det rätt så är det en olaglig sak att göra under provet, att fuska på det sättet för att uppnå ett visst resultat. Jag gav honom en deposition på 5 000 kr och han vill ha resterande summan efter provtillfället, som ligger på 35 000 kr. Det jag vill ha hjälp med är om det finns något sätt att ogiltigförklara detta kontrakt. Han säger också att allt detta är fullt lagligt och jag kan stämma honom ifall han lurar mig. Är det något jag kan göra? Eller är allt detta falskt?Hör jätte gärna av dig. Kan gärna skicka bild på kontraktet. Behöver verkligen er hjälp.MvhBrian
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du har ingått ett avtal som på latin kallas "pactum turpe", skamlig överenskommelse. Det är ett avtal som strider mot goda seder eftersom fusk i allmänhet ses som moraliskt förkastligt.

Pactum turpe har prövats i svensk rätt vid ett tillfälle. I målet RH 2004:41 krävde en tidigare gravid kvinna fullgörelse av ett avtal mellan henne och en man. Enligt avtalet skulle mannen betala 25 miljoner konor om hon valde att göra abort. Kvinnan gjorde abort, men mannen vägrade att betala summan. Kvinnan sökte sin rätt i domstol, men hovrätten vägrade att pröva avtalet i ljuset av pactum turpe, dels på grund av avtalets osedlighet och dels på grund av dess oförenlighet med gällande moral.

Om du har deponerat 5 000 kronor, har du ingen möjlighet att få tillbaka dem om inte han gör det frivilligt. Detta eftersom pactum turpe inte åtnjuter rättsordningens skydd. Ingen domstol kommer troligtvis därmed att ens pröva din talan.

Hör gärna av dig om du har fler frågor.

Vänligen,

Soroosh Parsa
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1313)
2020-07-07 En eller flera framtidsfullmakter?
2020-07-03 Konkurrerande avtalsvillkor och konkludent handlande
2020-07-01 Får företag försöka påverka ändring av abonnemang med annan än avtalspart?
2020-06-30 Hur kan en folkrättslig tvist lösas?

Alla besvarade frågor (81800)