Avsluta anställning utomlands

2017-07-24 i Övrigt
FRÅGA
Hej. Jag undrar hur det ser ut med uppsägning från ett utomlandsjobb efter en traumatisk upplevelse. Vad har man för rättigheter? Jag vill åka härifrån och hem till Sverige så fort som möjligt. Mvh Jennifer
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Det är svårt att hjälpa dig utan att veta vilket land det rör sig om, då länder har ganska varierande syn på arbetsrätt och det är lagen i det landet du arbetar som gäller. Oavsett är det ganska omfattande undersökningsarbete som krävs för att sätta sig in i ett annat lands rättssystem, vilket inte omfattas av vår gratisrådgivning. Dock kan jag ge dig följande råd:

Oavsett vilket land det är du jobbar i är det ditt anställningsavtal som ligger till grunden för din anställning och hur den avslutas. Däri står grunder för att säga upp sig själv (med uppsägningstider) och om det inte står är det vanligtvis landets egna regler som gäller.

Din arbetsgivare har också möjligheter att i samråd med dig, avsluta anställningen i förtid om ni kommer överens om detta. Om du förklarar för honom eller henne vad som hänt dig, kan detta vara en lösning.

Vissa länder, däribland Sverige och Tyskland, har regler som säger att du har rätt till omedelbar ledighet om du på grund av trängande familjeskäl (sjukdom eller död) måste vara med din familj. Det kan hända att landet du är i har en motsvarande regel. Ett alternativ är att du söker om det finns en motsvarande ”Lawline”-gratistjänst i landet du är i och ställer frågan till dem.

Mer än såhär kan vi tyvärr inte hjälpa dig baserat på informationen i frågan.

Jag önskar dig lycka till och hoppas det löser sig för dig!

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1940)
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad
2021-09-15 Får min arbetsgivare sprida privat information om mig?
2021-09-06 Behåller jag SGI vid en kortare anställning?

Alla besvarade frågor (95749)