Att hyra utan avtal

2017-05-30 i Hyresavtal
FRÅGA
HejJag hyr ett hus av min arbetsgivare. Har inget hyresavtal. Ska ev. Byta jobb. Kan han "slänga ut" mig från min bostad. Har betalt hyran punktligt varje månad. Finns inget avtalat om att det skulle vara en löneförmån eller att bostaden på något vis ska följa jobbet. Tacksam för svar /eva
SVAR

Hej, tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.
Enligt lag så kan ett hyresavtal ingås både muntligt och skriftligt. Skriftlighet gäller bara om någon av parterna, hyresgäst eller hyresvärd, begär det. Detta regleras i 12 kapitlet 2 § jordabalken, se här. I detta fall verkar det dock vara så att det inte finns något avtal alls.

Det kan i sådana fall vara svårt att ställa några krav om uppsägningstid och andra rättigheter som finns i lag eftersom det är svårt att bevisa vad ni kommit överens om, om ni ens kommit överens om något.

Det skulle dock kunna vara så att det finns anses finnas ett avtal ändå. Domstolen har nämligen i vissa fall sagt att det föreligger ett hyresavtal när parterna har agerat som om det finns ett avtal. Detta kallas att man blir bunden av ett avtal genom konkludent handlande. Om detta är fallet så finns ett avtal mellan er och då bör du kunna hävda att du ska ha till exempel uppsägningstid enligt lag (jordabalken). Om det däremot inte anses föreligga ett avtal så är det svårt för dig att hävda några rättigheter som stadgas i lagen när det gälla att hyra.

Hoppas du fick svar på din fråga och återkom gärna om det är något du undrar över!

Med vänlig hälsning

Hanna Gustafsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97671)