Att hindra syskons arvsrätt genom testamente till sambo

2016-10-05 i Testamente
FRÅGA
Jag lever i ett samboförhållande utan barn. Vi har skrivit testamente där jag vill att min sambo ärver alla mina tillgångar efter min död. Har mina syskon arvsrätt trots att vi har testamente?Kan jag i så fall ge bort mina tillgångar medan jag lever för att undgå att syskonen ärver?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det beror på huruvida du har testamenterat dina tillgångar med full äganderätt eller fri förfoganderätt till din sambo. Den stora skillnaden mellan de två ligger i att full äganderätt innebär att dina syskon inte får någon rätt till efterarv medan dina syskon, om du testamenterar med fri förfoganderätt, har rätt till det din sambo har ärvt av dig vid din sambos död (efterarv). Man kan säga att det får ärva dina tillgångar av din sambo.

Du borde alltså införa ett villkor i testamentet att din sambo ska ärva allt efter dig med full äganderätt, om du vill undvika att dina syskon ska ärva något efter dig. Syskon har, till skillnad från barn, inte rätt till laglott och kan därmed göras arvlösa.

Du kan med andra ord hindra att dina syskon ska ärva något efter dig. Ifall din sambo skulle gå bort före du finns naturligtvis möjligheten för dig att ge bort dina tillgångar. Men det borde alltså inte vara nödvändigt då ett testamente räcker.

Hoppas mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2637)
2020-10-22 Går det att frångå den lagstadgade arvsordningen?
2020-10-22 Testamente vid demens.
2020-10-20 Vad som får testamenteras bort samt klander av testamente
2020-10-20 Vem ärver när testamente finns?

Alla besvarade frågor (85250)