Att dra tillbaka en polisanmälan innan rättegång

FRÅGA
Hej, ifall man anmält någon för ett brott och att det sen går vidare till en rättegång. Kan man ångra sig och avbryta rättegången, eller vad gör man om man får ett hinder som gör att lan inte kan gå på rättegången?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline.

Som huvudregel så är det så att alla brott faller under allmänt åtal om inte annat står föreskrivet, se 20 kap. 3 § Rättegångsbalken. Det innebär att det är åklagaren äger talan i domstol och alltså exempelvis inte den som anmält brottet eller den som blivit utsatt för brott. Om det är så att du är kallad till rättegången som vittne så ska det även framgå i kallelsen vilka skäl som är godtagbara för att inte närvara, så kallade laga förfall. Exempel på laga förfall skulle kunna vara sjukdom.

Med vänlig hälsning,

Jennifer Jalaho
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AB22Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 14:09
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Parter i rättegången (94)
2019-08-31 Att dra tillbaka en polisanmälan innan rättegång
2019-07-30 Begå mened som part i brottmål?
2019-07-29 Får man som tilltalad vittna under ed i brottmål?
2019-07-11 Skyldighet för misstänkt att infinna sig på rättegång. Även gemensam straffskala

Alla besvarade frågor (72856)