Att bli "inlasad" vid intermittent anställning

2017-10-20 i Anställningsformer
FRÅGA
HejJag har en intermittent anställning inom offentlig sektor som pågått under 3,5 års tid. Har skrivit nytt kontrakt årsvis. För att komma upp i 2 arbetade år, för att bli inlasad , hur räknas dagarna då? 365x2 eller räknar man exakt varje arbetad dag? Det jag undrar specifikt är hur många dagar totalt som jag måste ha för att det skall räknas som 2 år. Har läst på men just detta hittar jag inte svar på.Tacksam för svar!
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline!

I 5 § lagen om anställningsskydd regleras två anställningsformer: visstidsanställning och tillsvidareanställning. Precis som du skriver omvandlas den förra typen till den senare efter att visstidsanställningen sammanlagt pågått i mer än två år.

En intermittent anställning är i regel en form av timanställning som vid behov låter arbetsgivaren be arbetstagaren jobba samtidigt som den ger arbetstagaren rätt att avböja sådana erbjudanden. Den berättigar alltså inte arbetstagaren att arbeta ett visst antal timmar per vecka. Inte heller berättigar den varken arbetstagaren eller arbetsgivaren en uppsägningstid. Av det följer att varje enskilt arbetspass betraktas som en ny visstidsanställning. Såsom konverteringsregeln i 5 a § lagen om anställningsskydd är utformad kommer därför bara de dagar du faktiskt arbetat räknas in.

Om din anställning däremot avkräver och berättigar dig att arbeta ett visst antal timmar per vecka eller att genomföra vissa projekt, kommer visstidsanställningen betraktas som alltjämt pågående. Det innebär också att även de dagar du inte arbetat räknas in i beräkningen.

Om du har följdfrågor eller önskar att jag preciserar något är du välkommen att lämna en kommentar så besvarar jag den så snart jag kan!

Vänligen,

Elias Olsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?