Återtagandeförbehåll vid köp av hund

2019-10-03 i Köplagen
FRÅGA
Hej! Jag är en privatperson har sålt en hundvalp till en privatperson för 18.000kr. Vi gjorde en betalningsplan (avbetalning) 1000kr i månaden i 18 månader. Vi skrev på kontraktet att om hunden inte betalas den 30e varje månad så har vi rätten till att hämta hem hunden och ingen återbetalning fås. Köparen skrev på och säljaren skrev på. Även vittne. Nu har köparen inte betalat 2 gånger, visst har vi rätten till att hämta hem hunden när det framgick klart och tydligt i kontraktet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att köparen av hunden inte har betalat enligt överenskommet i avtalet och om du har möjlighet att ta tillbaka hunden? Eftersom det inte anges om det är ingen betalning alls som har skett eller om det har förekommit tidigare betalningar, utgår jag från att ingen betalning har gjorts i mitt svar.

Eftersom du och köparen båda är privatpersoner och djur är lös egendom så är det Köplagen (KöpL) vi ska vända oss till. Denna säger då att om varan har kommit i köparens besittning får säljaren häva köpet endast om han har förbehållit sig det (54 § 4 stycket KöpL).

Detta innebär alltså att du som säljare bara kan hämta tillbaka varan när du lämnat över den till köparen och köparen inte betalar, om du skrivit med detta i kontraktet. Vi kan konstatera att du har skrivit med detta i kontraktet

I din situation gäller följande. Du har skrivit in i kontraktet att om köparen inte betalar för hunden enligt avbetalningsplanen så har du rätt att hämta tillbaka hunden. Köparen har inte betalat enligt avbetalningsplanen. Han bryter mot kontraktet. Enligt kontraktet och Köplagen 54 § så har du rätt att ta tillbaka hunden. Slutsatsen är då att ja, du har rätt att ta tillbaka hunden.

Hoppas att detta var svar på din fråga!

Oscar Rudén
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
HallåL Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-10-03 22:14
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1056)
2019-10-19 Säljarens upplysningsplikt och köparens undersökningsplikt vid bostadsrättsköp
2019-10-18 Sålt bostadsrätt där fel uppdagats
2019-10-18 Fuktskador i badrummet vid köp av bostadsrätt
2019-10-16 Företags rätt att häva köp från leverantör

Alla besvarade frågor (73827)