Återkräva gåva

2017-03-08 i Gåva
FRÅGA
Om man som föräldrar (skilda) ger sina barn en gåva tillsammans, kan då en av föräldrarna kräva tillbaka gåvan eftersom den inte används längre?Gåvan är en varsin begagnad mobil som gavs till två barn.innan mobilerna gavs till barnen behövde ena mobilen lagas och detta delade föräldrarna på underförevändningen att ena föräldern inte ville stå för kostnaderna själv om dom skulle ge mobilerna tillsammans, kostnaden för lagningen var som att köpa en likvärdig mobil.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt gåvolagen är en gåva bindande vid gåvans fullbordande. Om barnet har fått gåvan, oavsett vem eller vilka som har givit denna, har den alltså fullbordats när barnet tagit emot gåvan. Gåvan kan alltså inte krävas tillbaka. Gåvolagen finner du här.

Vänligen,

Alexandra Teorell
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (743)
2021-09-19 Får skadestånd ges som gåva till någon som utsatts för brott?
2021-09-18 Villkora att gåva till barn ska vara enskild egendom
2021-09-18 Är löften om att utge en gåva bindande ur svensk rätt?
2021-09-14 Är löfte om gåva av fastighet bindande?

Alla besvarade frågor (95763)