Återkallelse av felaktigt anbud

2017-03-02 i Anbud och accept
FRÅGA
Om ett företag har skrivit fel pris, säg 4300 kr istället för 4500 kr, på en vara i en offert men ser detta efter att man har fått en ren accept från kund, har företaget någon juridisk rätt att ändra priset till det som skulle vara?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Återkallelse av anbud regleras först och främst i 7§ Avtalslagen, här stadgas att man kan återkalla ett anbud om mottagaren inte hunnit ta del av anbudet eller om återkallelsen sker samtidigt som mottagaren tar del av anbudet. I ditt fall har kunden redan tagit del av anbudet och därmed finns det ingen möjlighet att återkalla anbudet med stöd av 7§ Avtalslagen.

När det som i ditt fall rör sig om en felskrivning/förklaringsmisstag finns det dock en annan möjlighet att ej bli bunden av sitt anbud. I 32§ Avtalslagen stadgas att om anbudet p.g.a. felskrivning eller annat misstag fått annat innehåll än det man egentligen åsyftat och mottagaren insåg eller borde ha insett misstaget blir man som anbudsgivare ej bunden av sitt anbud. I ditt fall rör det sig dock om en så pass liten skillnad att det förmodligen ej går att hävda att mottagaren insett eller borde ha insett misstaget. Därmed går det med största sannolikhet inte att ändra priset på denna grund heller.

Sammanfattningsvis kan alltså sägas att företaget inte verkar ha någon juridisk rätt att ändra priset till det som det skulle vara.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

MVH

Gustav Wahlberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anbud och accept (342)
2021-08-31 Slutande av avtal
2021-08-19 Vad krävs för att något ska räknas som en tyst accept?
2021-07-31 Har leverantören rätt till att höja priset i efterhand?
2021-07-30 Ändring av pris efter orderbekräftelse

Alla besvarade frågor (95763)