Arvsavsägelse

2017-02-14 i Arvsavstående
FRÅGA
Hej,Kan jag avskriva min arvsrätt till min mor och ge den till mina syskon när min mor fortfarande är vid liv dessutom? Min far gick bort för två år sedan. Tacksam för svar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

En arvsavsägelse kan göras genom godkännande av ett testamente, eller skriftligen hos arvlåtaren. I en sådan arvsavsägelse ska det tydligt framgå att personen (du) avstår din rätt till arv. Denna handling ska vidare gärna bestrykas med namn av båda parter, underskrift samt datum. Ett formkrav för att göra ett sådant arvsavstående är att personen är myndig! Att din mor är vid livet har ingen betydelse.

Om ett arvsavstående görs kommer dina syskons arvsrätt öka i motsvarande mån då de "blir berättigade till din del", alternativt, om din mor testamenterar sin egendom till sina syskon och du därefter godkänner testamentet.

Ovanstående framgår av Ärvdabalken 17 kap. 2§.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag!


Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsavstående (343)
2021-07-26 Hur kan jag fördela arvet till bröstarvingar innan min egen bortgång?
2021-07-11 Kan man göra ett arvsavstående till förmån för ett av flera barnbarn?
2021-07-06 Avstående från arv vid en konkurs
2021-06-30 Avsäga arv till förmån för min dotter?

Alla besvarade frågor (94228)