Ärver ett barn förälderns skulder?

FRÅGA
Hej!Jag undrar om en dotter till en avliden far, är skyldig att betala en skuld ca 400.000 kr som denne avlidne far har skjutit framför sig i många år.Skulden gäller försäljning av fastighet, alltså reavinst. Dottern är helt ovetande om detta, utan får bara veta detta av skattemyndigheten.Tidigare gällande dödsbo är avklarat för flera år sedan. Tacksam för svar, Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

I Sverige kan man inte ärva skulder. Skulderna är faderns, inte dotterns. Dottern kan således inte ärva faderns skuld på ca 400 000 kronor.
När någon avlider så ska eventuella skulder som den döde hade betalas med tillgångar som finns i dödsboet. Om dottern hunnit få tillgångarna innan skulden har betalas så är hon skyldig att lämna tillbaka egendom till dödsboet motsvarande skulden. Då man som sagt inte kan ärva skulder så är dottern dock inte skyldig att betala tillbaka mer än vad hon fick ur dödsboet upp till skuldens storlek. Om hon till exempel fick 100 000 kronor ur dödsboet, så får hon betala tillbaka det beloppet, men de övriga 300 000 kronorna behöver inte betalas.

Du kan läsa mer om detta på kronofogdens hemsida

Lycka till!

Vänligen

Josefine Dahlqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (949)
2021-08-01 Jag är god man åt min farbror, hur påverkas jag rent arvsmässigt?
2021-07-31 Hur kan man göra för att makens barn ska ärva så lite som möjligt?
2021-07-31 Vilket lands lag ska tillämpas på arv?
2021-07-28 Kan man skilja en boutredningsman från sitt uppdrag?

Alla besvarade frågor (94603)