Hantering av demenssjuks egendom m.m.
Lawline svarar
Bedömning
Bakgrund
Baserat på vad du angett i din frågeställning så kan utgår jag från att din fru idag saknar rättshandlingsförmåga, dvs. hon saknar förmåga att självmant fatta beslut som rör henne och hennes egendom. Under sådana förhållanden kan man rättshandla åt personen på följande vis: antingen utses en god man eller en förvaltare som förvaltar personens ekonomiska och juridiska mellanhavanden eller så upprättas en framtidsfullmakt vid tiden då personen i fråga fortsatt har rättshandlingsförmåga av vilken det framgår att en eller flera personer äger behörighet att rättshandla åt personen vid fall då denne saknar sådan förmåga.
Rörande framtidsfullmakt
I förevarande fall, så som jag förstår frågeställningen, så har en framtidsfullmakt inte upprättats, i vart fall inte för tiden innan din fru blev svårt sjuk och förlorade sin rättshandlingsförmåga. Även om det kan tyckas märkligt då personen i fråga ej kan ta hand om sig, än mindre sina ekonomiska och juridiska mellanhavanden, så är ni, i synnerhet i egenskap av arvingar, förhindrade att upprätta en framtidsfullmakt som ger er rätt att hantera hennes egendom på sätt som framgår av frågeställningen.
En grundläggande utgångspunkt vad gäller rättshandlingsförmåga är att person som ger annan rätt att företräda en och ha hand om ens ekonomiska och juridiska mellanhavanden ska kunna ge sitt uttryckliga samtycke till att så sker. En person som lider av svår demens och som ej kan ta hand om sig själv kan inte ge sitt samtycke till att befullmäktiga någon att företräda hens ekonomiska och juridiska mellanhavanden på ett sådant vis. Således ser jag det som uteslutet att ni kan upprätta en framtidsfullmakt i förevarande fall eftersom din fru helt enkelt saknar möjlighet att signera en sådan.
Om god man och förvaltare
Frågan är således om situationen ändras om ni söker utse en god man eller förvaltare åt din fru. Av 12 kap. 2 § föräldrabalken (1949:381) framgår att gode män och förvaltare ska, i den utsträckning det följer av deras förordnande, bevaka rätten för de personer som de företräder, förvalta deras tillgångar och sörja för deras person. Det innebär att en god man eller förvaltare stöttar den som behöver hjälp med sina ekonomiska och juridiska rättigheter, vilket till exempel kan handla om hjälp att betala räkningar eller att få rätt vård och omsorg.
Skillnaden mellan en god man och förvaltare är att en god man är en frivillig åtgärd medan en förvaltare utses av tingsrätten då man anser att en person ej längre är förmögen att ta hand om sig själv och sina personliga förhållanden. En annan skillnad är att vid utseende av god man så äger personen i fråga fortsatt rätt att bestämma över sina pengar, hantera egendom och att ingå avtal medan det vid förvaltarskap föreligger så att förvaltaren inom ramen för förvaltaruppdraget äger ensam rådighet över den enskildes egendom och företräder denne i alla angelägenheter som omfattas av uppdraget (jfr. 11 kap. 7 § föräldrabalken (1949:381)).
Av 12 kap. 2 § tredje stycket föräldrabalken (1949:381) framgår att gode män och förvaltare är förhindrade att upprätta testamente åt den enskilde.
Av 12 kap. 9 § föräldrabalken (1949:381) framgår att gode mäns och förvaltares verksamhet står under överförmyndarens tillsyn. Av 12 kap. 10 § föräldrabalken (1949:381) framgår vidare att det som huvudregel krävs att överförmyndares har givit sitt samtycke till att en god man eller förvaltare har ingått avtal för den enskildes räkning. Således krävs överförmyndares samtycke för att en god man eller förvaltare ska kunna förvärva eller överlåta egendom, se 14 kap. 4-11 §§ föräldrabalken (1949:381). Oaktat detta föreskrivs i 14 kap. 12 § första stycket föräldrabalken att en god man eller förvaltare inte får ge bort den enskildes egendom, om det inte är fråga om personliga presenter vars värde inte står i missförhållande till den enskildes ekonomiska villkor.
Som framgår av det ovan anförda saknar en god man eller förvaltare möjlighet att hantera ge bort den enskildes egendom till förmån för dennes make eller dennes arvingar, dvs. det går inte att med en god man eller förvaltares hjälp ge din frus egendom till vare sig dig eller era/hennes arvingar. Det som ni eventuellt kan göra, för det fall ni äger en fastighet tillsammans eller motsvarande, är att med förvaltares hjälp företa en försäljning av denna och att din frus andel sätts in på ett räntebärande konto eller i aktier (se här 14 kap. 5 § föräldrabalken (1949:381)). Detta måste som sagt ske med samtycke från överförmyndaren.
Sammanfattning
Att söka rättshandla åt en person som saknar rättshandlingsförmåga till följd av demens är tyvärr inte det lättaste, särskilt när rättshandlingar så som framtidsfullmakt eller testamente ej upprättats vid tiden då personen i fråga alltjämt hade rättshandlingsförmåga. Det som jag bedömer ni kan göra är att söka utse en förvaltare via tingsrätten som äger behörighet att företräda din frus ekonomiska och juridiska mellanhavanden. På så vis kan ni se till att hennes egendom hanteras och inte blir låst. Notera att det som sagt är tingsrätten som utser en förvaltare och att denne kan komma att vidta åtgärder som står i strid med vad ni har för uppfattning om hur din frus egendom ska hanteras.