Spelar vem som står på lagfarten någon roll vid arv av fastighet?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag uppfattar din fråga som att du undrar över huruvida det blir någon skillnad i arvet av huset beroende på om bara en make alternativt båda makarna står på lagfarten till huset. Missförstår jag frågan är du varmt välkommen att ställa en ny. Jag kommer att använda mig av äktenskapsbalken (ÄktB) samt ärvdabalken (ÄB) för att besvara din fråga.
Kort och gott blir det ingen skillnad. Så länge det inte finns något äktenskapsförord som anger att huset ska vara mannens enskilda egendom, eller att han ärvt huset med förbehåll om att det ska vara hans enskilda egendom, kommer huset att vara giftorättsgods (7 kap 1–2 § ÄktB). Är huset giftorättsgods ska det ingå i bodelningen (10 kap 1 § ÄktB). Kortfattat sagt ska vid en bodelning makarnas ägodelar räknas, skulder dras av, och sedan läggs andelarna ihop och delas igen på hälften (11 kap 3 § ÄktB). Det betyder att den efterlevande maken kommer få halva huset genom bodelningen efter mannens bortgång. Eftersom makar också ärver varandra kommer maken ärva den andra hälften av huset (3 kap § 1 ÄB). Särkullbarn har dock rätt till sitt arv direkt, vilket betyder att den efterlevande maken kan behöva köpa ut dem för att kunna behålla huset, om de inte avstår sitt arv och istället ärver efter att den efterlevande maken går bort (3 kap § 1, 3 kap 9 § ÄB). Men vem som står på lagfarten och lånet har ingen betydelse vid arv.
Jag hoppas att detta besvarar din fråga, om du har ytterligare funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga.