FrågaARVS- OCH TESTAMENTSRÄTTMake28/02/2016

Arv mellan makar och särkullebarn

Hej!

Min man och jag har varit gifta i 20 år. Han har ett barn sedan tidigare som är 25 år. Vi har även 3 gemensamma barn 11,14 och 18 år. Jag är lite orolig över hur det kommer bli om min man går bort före mig (han ärc7,5 år äldre). Jag är inte missunnsam mot hans tidigare son, men måste även se till att jag och mina barn klarar oss. Dessutom kommer jag ärva ca 200000 efter min pappa och mamma. Hur kan jag gå tillväga för att mina tillgångar och kommande arv inte ska ingå i det är som blir efter min man. Är äktenskapsförord ett alternativ? Kan min man testamentera över en del av vårt hus till mig så att jag inte behöver gåifrån det om han får bort? Tack på förhand

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Arvet från dina föräldrar kommer inte automatiskt bli din enskilda egendom utan när den tillfaller dig blir den giftorättsgods och kommer vara del av den bodelning som görs vid någon av din eller din makes bortgång(7:1 äktenskapsbalken). Det finns två alternativ för att ditt arv inte skall ingå i bodelning utan förbli din enskilda egendom och därmed endast kunna ärvas av dina biologiska barn. Antingen kan dina föräldrar genom testamente göra arvet villkorat med att det skall förbli din enskilda egendom(7:2 äktb) eller så kan du och din make upprätta ett äktenskapsord och göra så att egendomen som tillfaller dig blir din enskilda egendom(7:3 äktb).

Som äkta makar ärver man varandra. Detta innebär som huvudregel att man som maka sitter i så kallat orubbat bo,(3:1 ärvdb). Detta innebär även att du ärver före era gemensamma barn med fri förfoganderätt, du har alltså rätt att förfoga över deras arv men inte testamentera den. Eftersom din make har ett biologiskt barn som inte är ert gemensamma innebär de dock att detta barn har rätt att få ut sin laglott vid din makes död(2:1 och 7:1 ärvdb). I detta fall innebär det att han kan få ¼ av er makes tillgångar i sin arvslott eller om din make väljer att testamentera en del av den arvslotten till dig, en 1/8, som då utgör laglotten. Som minst kommer alltså din makes barn få ut 1/8 av din makes tillgångar. Det innebär även att han inte kan testamentera denna del till er.

Din makes barn kan välja att avstå från sin laglott till förmån för dig och istället få ut sin arvslott eller laglott vid din död(3:9 ärvdb).

Mitt råd är att ni vänder er till en jurist som är expert på dessa frågor och kan hjälpa er upprätta äktenskapsförord och testamente och på bästa sätt hjälpa er skydda era egendomar. Ni kan boka tid för detta här. Ni kan även vända er hit för att få hjälp att själva upprätta testamente och äktenskapsförord.

Jag hoppas jag besvarat era frågor!

Med vänlig hälsning

Matilda BonaRådgivare