Är retroaktiv hyreshöjning okej?

2017-08-31 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Vår mamma har på sin hyresavi blivit meddelad om en hyreshöjning med följande text:"Hyreshöjning med anledning av nya vattentaxor 2017 med 1,15% kommer att debiterasretroaktivt för perioden juli-september på hyresavin för oktober månad."Såvitt jag förstår så behöver vår mamma motsätta sig denna höjning skriftligt p g a attbostadsbolaget ej har rätt att kräva en retroaktiv hyreshöjning?Tacksam för svar.Vänligen,Pirjo Toiminen
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tillämpliga bestämmelser hittar vi i 12 kapitlet jordabalken, även kallad hyreslagen.

I regel får inte hyresvärden höja hyran retroaktivt (55 d § i hyreslagen). För hyreshöjning krävs också att hyresvärden lämnar ett skriftligt meddelande om det (54 §). I samma paragraf framgår att ett undantag från ovanstående regel är om hyresnämnden beslutar om höjd hyra. Eventuellt retroaktiv hyra blir emellertid bara aktuell för den tid hyresnämnden handhar frågan.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Mvh,

Oskar Jansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1583)
2021-07-26 Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett
2021-07-25 Rätten att veta sina hyresvillkor
2021-07-23 Hur lång uppsägningstid har jag då jag hyr ett radhus av en privatperson?
2021-07-13 Kan du säga upp din hyresgäst för att den har fört sig illa och skrämt andra hyresgäster?

Alla besvarade frågor (94271)