Är överenskommen anställningsform och arbetstider bindande?
Hejsan! Min fråga lyder: Är ett anställningsbevis juridiskt bindande avseende veckoarbetstid och anställningsform? Undertecknat av både arbetsgivarpart och mig själv! Med vänlig hälsning
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Till att börja med vill jag förtydliga att anställningsbeviset endast är en handling som arbetsgivaren måste tillhandahålla arbetstagaren som en bekräftelse på vad som överenskommits gällande anställningsavtalet. Ofta kallas anställningsbeviset för anställningsavtal, men avtalet behöver egentligen inte vara skriftligt för att vara bindande. Ett muntligt anställningsavtal är precis lika bindande, men det är alltid lättare att bevisa vad som överenskommits om det finns ett skriftligt avtal.Reglerna om anställningsavtal hittar du i Lag om medbestämmande i arbetslivet (MBL) och Lag om anställningsskydd (LAS).
Anställningsform
Den anställningsform som du och din arbetsgivare kommit överens om är bindande, och om det framgår av ett signerat anställningsbevis så är det lätt för dig att bevisa att det var vad ni kom överens om.
Arbetstider
När det kommer till arbetstiden så har alla arbetsgivare en rätt att leda och fördela arbetet på arbetsplatsen, vilket i vissa fall kan inkludera förändring av arbetstider. Om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen så påverkar det arbetsgivarens möjligheter. Om både du och din arbetsgivare är bundna av ett kollektivavtal får ni exempelvis inte komma överens om arbetstider som avviker från de som finns i kollektivavtalet (MBL 27 §). Finns inte inget kollektivavtal på arbetsplatsen så de arbetstider som framgår av ditt anställningsavtal bindande och arbetsgivaren kan inte ensidigt ändra dem. Du och din arbetsgivare måste alltså vara överens för att en ändring ska kunna göras.
Arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet innebär dock att denne har rätt att göra omorganisationer som kan kräva att arbetstagarnas pass flyttas om. Det framgår inte av din fråga vad för typ av förändring som av arbetstiderna som skulle kunna bli aktuell, och av vilken anledning, men jag vill bara nämna något om vad som kan hända med arbetstiderna efter en omorganisation. Om du har en tillsvidareanställning och din tjänst blir överflödig efter en omorganisation måste din arbetsgivare erbjuda dig en omplacering innan denne kan säga upp dig (LAS 7 § 2 st). Detta kan innebära att du erbjuds en annan tjänst, med andra arbetstider. Om du väljer att tacka nej i det läget har arbetsgivaren rätt att säga upp dig. Den här möjligheten innebär inte att arbetsgivaren kan ändra dina arbetstider utan ditt godkännande, men en omorganisation kan få en liknande effekt.
Sammanfattningsvis är anställningsbeviset ett bevis på det du och din arbetsgivare kommit överens om gällande din anställning. Anställningsavtalet är generellt sett bindande, men om både du och dina arbetsgivare är bundna av ett kollektivavtal måste anställningsavtalet i regel hållas inom kollektivavtalets ramar.
Hoppas att du fick svar på din fråga.
Vänliga hälsningar,