Är mitt arv enskild egendom enligt äktenskapsförordet?

FRÅGA
Hej!Vill höra om denna text nu inkluderar mitt kommande arv i ett äktenskapsförord?De egendomar som förvärvats under äktenskapet, skall vara var makas enskilda egendom, såvida de inte förvärvats gemensamt då de på denna grund utgöra gemensam egendom. Detsamma gäller all avkastning av denna egendom. Vid gemensam egendom skall därvid gälla att det är giftorättsgods om inte särskild fördelning av samägandet har avtalats.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar om ditt kommande arv kommer ses som enskild eller gemensam egendom enligt ert äktenskapsförord.

Eftersom det står i äktenskapsförordet att de egendomar som förvärvats under äktenskapet ska vara var makas enskilda egendom, såvida de inte förvärvats gemensamt då de på denna grund utgör gemensam egendom tolkar jag det som att ditt kommande arv inte kan vara annat än enskild egendom. Det är inte förvärvat av er gemensamt, utan något du ärver själv från en släkting på din sida. Arvet är alltså din enskilda egendom.

Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta, och kan titta på äktenskapsförordet i sin helhet för en komplett tolkning, kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna Wetterin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1252)
2021-07-31 Vad innebär äktenskapsförordet?
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?

Alla besvarade frågor (94466)