Är löfte om gåva bindande?

2017-03-02 i Gåva
FRÅGA
Min pappa och jag har skrivit ett kontrakt på att huset jag hyr just nu från honom ska bli en gåva till mig om 6år.Kan han ändra sig trots kontraktet?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Är huset som din pappa ska ge dig en fastighet, dvs. en villa eller är det en bostadsrätt?

Regler om gåvor finns i lag (1936:83) angående vissa utfästelser om gåva (gåvolagen). I lagen står det dock "lös egendom". Bostadsrätt kallas inom juridikvärlden för "lös egendom". Fastigheter (villa) kallas för "fast egendom".

Vanligtvis så är ett löfte om att ge en gåva inte bindande. Detta innebär att din pappa kan ändra sig. Detta står i gåvolagen 1 §. Om han dock redan har gett dig gåvan, då är gåvan bindande.

Det finns undantag från regeln om att löften om gåva inte är bindande.

Undantag 1: Skriftligt gåvobrev. Om man har skrivit ett gåvobrev eller skrivit ett skuldebrev, då är löftet om gåvan bindande och man är i regel tvungen att hålla sig till gåvobrevet eller skuldebrevet.

Undantag 2: Löftet har kommit till allmänhetens kännedom. Om din pappa har skrivit i tidningen eller sagt inför en stor publik att huset kommer att bli ditt om 6 år, då är han skyldig att hålla sig till detta.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (743)
2021-09-19 Får skadestånd ges som gåva till någon som utsatts för brott?
2021-09-18 Villkora att gåva till barn ska vara enskild egendom
2021-09-18 Är löften om att utge en gåva bindande ur svensk rätt?
2021-09-14 Är löfte om gåva av fastighet bindande?

Alla besvarade frågor (95763)