Är jag skyldig att städa inför lägenhetsvisning?

2021-05-24 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! min hyesvärd har bestämt sig för att sälja och vill hålla visning, vad jag lyckats läsa mig till så får behöver dom mitt godkännande för att få hålla visning vilket jag gav dom. men hur pass skyldig är jag för städningen och att lägenheten ska se bra ut för visningen efter jag har gett mitt godkännande?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Hyresförhållanden av en bostad regleras i 12 kap. Jordabalken (JB), som även kallas Hyreslagen.

Hyresgästen ska låta visa sin lägenhet

Enligt 12 kap. 26 JB är hyresgästen skyldig att tillåta visning av lägenheten, när den är ledig till uthyrning. Det innebär att om parterna har avtalat om uppsägning av lägenheten anses den ledig till uthyrning, och hyresgästen ska tillåta att hyresvärden håller visningar för att kunna skaffa en efterträdande hyresgäst. Men likt du skriver, krävs ett godkännande från hyresgästen. Även om hyresgästen ska tillåta visning, så har hyresvärden inte rätt att kräva det när och hur som helst. Helst ska de båda gemensamt komma överens om en passande tid.

Har hyresgästen någon skyldighet att städa inför en visning?

Det har tydligt uttalats att hyresgästen är skyldig att tillåta tillträde för visning av lägenheten på lämplig tid, däremot har hyresgästen ingen skyldighet att hålla i eller på annat sätt sköta visningen. Det enkla svaret på din fråga blir således att du inte bör har en skyldighet att städa eller fixa iordning på något särskilt sätt inför visning.

Jag kan tänka mig att det kan vara en fråga att diskutera samt komma överens om mellan hyresgäst och hyresvärd när det såfall diskuteras tid för visning. Dock, har hyresgästen alltid en vårdplikt att hålla lägenheten i gott skick (12 kap. 24 § JB).

Jag hoppas att detta svarade på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Erica Lager
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1980)
2021-06-14 Vad innebär "andrahandsuthyrning" enligt lagen?
2021-06-14 Får jag som hyresvärd tillträda uthyrt hyresobjekt?
2021-06-12 Hur får man ut någon ur en hyreslägenhet som inte hjälper till att betala hyran?
2021-06-12 Lägenhet smutsig vid inflyttning - vad kan man göra?

Alla besvarade frågor (93145)