Är gåvor mellan makar giftorättsgods?

FRÅGA
Hej!Jag har läst och hört mycket om hur gåvor kategoriseras vid äktenskapsskillnad, men hur blir det med dyra guldsmycken som jag fått i presenter av min make (bland annat bröllopspresenter). Ingår de i giftorättsgodset? tacksam för svarmvh
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Regler om giftorättsgods och enskild egendom hittar du i 7 kap. Äktenskapsbalken (ÄktB).

Din egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom, 7 kap. 1 § ÄktB.

Vad som är enskild egendom framgår i 7 kap. 2 § ÄktB. Vid gåvor mellan makar måste en föreskrift att den bortgivna egendomen ska vara enskild upprättas genom äktenskapsförord. Villkor om enskild egendom i samband med gåvorna är inte tillräckligt eftersom det rör sig om gåvor mellan makar.

Alltså är presenterna du fått av din make giftorättsgods, såvida ni inte upprättar äktenskapsförord som säger att presenterna ska vara din enskilda egendom. För hjälp med upprättande av äktenskapsförord hänvisar jag dig till Lawlines juridiska byrå. Här kan du boka tid med en jurist.

Hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,

Anduena Krasnigi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1266)
2021-09-14 Hur upprättas ett äktenskapsförord? Hur gör man egendom till enskild egendom?
2021-09-09 Gäller fortfarande äktenskapsförordet?
2021-09-03 Vem äger vad makar emellan?
2021-08-31 Eget ansvar över skulder under äktenskap

Alla besvarade frågor (95695)