Är ett norskt äktenskapsförord giltigt i Sverige?

FRÅGA
Att upprätta ett äktenskapsförord gällande en bostadsrätt som jag ärvt av min mor, vi har varit gift i 15 år i Norge och har äktenskapsförord där. Men efter vad jag förstår måste vi upprätta ett nytt i Sverige.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I lag om internationella frågor rörande makars och sambors förmögenhetsförhållande (LIMF) kan lösningen hittas till din fråga. Det framgår nämligen av 5 § LIMF att en rättshandling (t.ex. ett äktenskapsförord) som har upprättats och stämmer överens med det lands lag där det den vidtogs också ska vara giltig här i Sverige.

Om äktenskapsförordet stämmer överens med norsk lag och är giltigt enligt formkraven enligt norsk lag, så ska det också anses vara giltigt här i Sverige. Ni behöver således inte upprätta något nytt äktenskapsförord såvida det första är giltigt enligt norsk lag.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Vänligen

Jonas Tärnroth
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1251)
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?
2021-06-30 Måste ett äktenskapsförord vara registrerat hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (94275)