Är det lagligt att en barber får schemaläggning endast en vecka i förväg?

2019-08-31 i ARBETSRÄTT
FRÅGA
Hej! Min partner är tillsvidareanställd heltid på en barbrerarsalong. De är inte anslutna till kollektivavtal. Han får sitt schema vecka för vecka, alltså får veta vilka två dagar han är ledig kommande vecka på söndagen veckan innan. Det är väldigt svårt att planera något under de lediga dagarna eftersom information om de kommer sent + ofta olika veckodagar som är fria varje tillfälle. Är detta lagligt? Med vänlig hälsning, Elin
SVAR

Hejsan!

Du hittar lagen som reglerar schemaläggning i arbetstidslagen.

Enligt 12 § arbetstidslagen (här) ska besked om ändringar i den ordinarie arbetstiden meddelas minst två veckor i förväg, om inte verksamhetens art eller händelser som inte har kunnat förutses ger anledning till en kortare tid.

"Verksamhetens art" kan vara i verksamheter där det inte anses som meningsfullt att ha schema klart två veckor i förväg, eftersom att man i princip behöver göra dagliga ändringar i arbetsschemat. Huvudregeln är därför att framförhållningen är minst två veckor i förväg, men att det kan finnas omständigheter i det enskilda fallet som gör att tiden kan förkortas.

Det beror därför på om det är vanligt i branschen att vecka för vecka scheman föreligger eller inte. Om det är det så bör det inte vara olagligt i det hänseendet. Om det finns ett kollektivavtal för barberor så kan ni söka på denna. Tyvärr är jag inte insatt i vad för kollektivavtal barberor har så kan inte utveckla resonemanget vidare.

Jag hoppas att jag har kunnat varit till hjälp. Allt gott!

Binh Tran
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AB5Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 14:07
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1641)
2019-10-18 Fråga om anonymitet och arbetstagares lojalitetsplikt
2019-10-13 Vikariat som ej förlängs. Har efterfrågad utbildning och erfarenhet. Är det okej?
2019-10-12 En arbetsgivare har inte rätt att kolla upp anställdas bankkonton
2019-10-09 Bråk om arbetsvillkor

Alla besvarade frågor (73820)