Är anställningsavtal från konkursförsatt företag fortfarande bindande?

2017-08-14 i Anställningsavtal
FRÅGA
Hej,På min tidigare arbetsplats så stod det i anställningsavtalet att man ej hade rätt till att starta konkurrerande verksamhet inom ett halvår efter jag avslutat den anställningen. Nu gick dock det företaget i konkurs och undrar hur bindande det kontraktet är? Såvitt jag vet tog en juristfirma över företaget och förvaltade det. Är det hos dom som mitt kontrakt är bindande mot eller hur fungerar det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Anställningsavtalet är som princip bindande, numera mot juristfirman (först mot konkursboet och sedan mot juristfirman eftersom de tog över företaget). Företaget kan nämligen genomgå en så kallad företagsrekonstruktion och börja verka igen inom en snar framtid. Det kan även köpas upp av någon som väljer att fortsätta verksamheten, vilket antagligen är juristfirmans tanke.

Mitt förslag är att du hör av dig till juristfirman och frågar om du får lov att starta en sådan verksamhet som kontraktet förbjuder. Om de säger ja så ska du begära detta skriftligt eller ha en inspelning på det. Då är det gamla kontraktet inte längre giltigt på denna punkt.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss på Lawline igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsavtal (108)
2021-05-30 Säga upp anställningsavtal (sommarjobb)
2021-05-24 Frånträda anställningsavtal innan tillträde
2021-05-22 Bunden av muntligt anställningsavtal?
2021-04-21 Kan man bli provanställd flera gånger och behöver arbetsgivaren ge dig ett anställningsavtal?

Alla besvarade frågor (94588)