Vad anses vara konkurrerande verksamhet
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Konkurensklausul
För att du ska kunna påverkas negativt av att starta upp e konkurrerande verksamhet måste det först och främst finnas en konkurrensklausul i ditt avtal med din arbetsgivare. Finns det en sådan handlar det sedan om avtalstolkning kring ditt anställningsavtal mot bakgrund av branschpraxis, kollektivavtal och skälighet utifrån gällande rätt.
3 kap. 38 § Avtalslagen (AvtL) stadgar att avtal kan innehålla konkurrensklausuler för att förhindra arbetstagare att ägna sig åt liknande verksamhet, om innehållet i klausulen är “skäligt”. Skäligheten bedöms mot bakgrund av avtalet, branschen och sådant. En väldigt uppenbart oskälig klausul vore ifall du inte fick arbeta med konkurrerande verksamhet ens 10 år efter du slutat ditt nuvarande jobb.
Något att hålla i åtanke är att även om ditt anställningsavtal inte har en konkurrensklausul så kan det finnas något liknande i kollektivavtalet om sådant tillämpas på din arbetsplats. Ytterst finns även lojalitetsplikten gentemot din arbetsgivare, vilket är generell rättsprincip som även är av betydelse.
Konkurrerande verksamhet
Konkurrerande verksamhet tar oftast sikte på att bisysslor inte direkt eller indirekt får konkurrera med arbetsgivaren i en väsentlig eller märkbar utsträckning. Här görs en helhetsbedömning men det vanliga är att arbetsgivaren ska riskera att lida skada av din verksamhet på något sätt. Omständigheter som beaktas vid en sådan bedömning är branschens art, verksamhetens beskaffenhet, arbetsuppgifternas art, om arbetet riskerar påverka arbetsgivarens kundrelationer samt anställningsförhållandet. Som behovs- eller deltidsanställd finns det större svängutrymme än som heltidsanställd.
Arbetet som omfattas kan vara både inom andra företag eller egen verksamhet. Sker arbetet poå ens fritid görs bedömningen mot bakgrund av verksamhetens art och om arbetet sammanfaller innehållsmässigt och geografiskt. Det är upp till din arbetsgivare att bevisa föreliggande konkurrens. En tumregel brukar vara att om arbetet i princip kan genomföras av arbetsgivaren räcker det med att överlappningen av arbetena är begränsade för att konkurrens ska anses föreligga. I AD 1993 nr 18 var det en frisör som klippte personer utanför sin familj upprepat, som fick tillsägelse från sin arbetsgivare att sluta, men följde inte detta och detta var ett brott mot lojalitetsplikten som utgjorde saklig grund för uppsägning. Med beaktande av branschpraxis skulle det vara okej att klippa familjemedlemmar och nära vänner, men inte utanför den kretsen. Hobbyverksamhet åt familj och nära vänner kan därför sägas vara tillåtet.
Slutsats och råd
Det är svårt för mig att ge ett definitivt svar. Mycket beror på vad som står i ditt anställningsavtal och möjligen kollektivavtal, samt vad branschpraxis är. Jag skulle rekommendera dig att prata med facket eller din arbetsgivare för att undvika möjliga fel. Om jag skulle ge dig en uppskattning av situationen skulle jag säga att du nog har goda chanser för att kunna starta upp din bisyssla. Detta är främst för att, som du säger, målgruppen är annorlunda och bör därför inte påverka din arbetsgivare. Säkerställ dock först att din arbetsgivare inte utför arbete för privatpersoner i hus och samtala med facket eller din arbetsgivare om dina tankar.
Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt.
Med vänlig hälsning,