Användning av bild i reklam utan samtycke

FRÅGA
Jag och två tjejkompisar är med på en reklamskylt som ur och Penn använder sig av utan att någon av oss gett samtycke. Ur och Penn har köpt denna bild från en bildbank. Bilden är tagen på Tullinge gymnasiums skolgård när vi tar studenten och kan köpas på en sida som heter istockphotos för 12 dollar. Har den här fotografen rätt att sälja denna bild på oss där man kan identifiera oss och utan att vi gett samtycke? Eller kan jag kräva någon ersättning av honom? I
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Utnyttja bild och namn i reklam
Enligt 1 § lagen om namn och bild i reklam får en näringsidkare inte, vid marknadsföring, använda annans namn eller bild utan dennes samtycke. Den som bryter mot lagen ska utge skäligt vederlag till den vars bild utnyttjas (3§). Skäligt vederlag bör innebära exempelvis ett normalt modellarvode.

Sker detta med uppsåt eller av grov oaktsamhet ska näringsidkaren dömas till böter (2 §) och den utnyttjade har rätt till ersättning för annan skada. Det är även möjligt att medverka till en sådan gärning som avses i 2 §. (23 kap. 4 § Brottsbalken)

Svar på din fråga
Av de omständigheter verkar det som att gärningen strider mot lagen om namn och bild i reklam och du och dina vänner har i vart fall rätt till skälig ersättning för användandet av bilden. Du kan därför kräva ersättning av Ur & Penn. Om det finns uppsåt eller grov oaktsamhet är svårare att svara på då Ur & Penn förmodligen inte vet om att de köpt en bild som sålts utan samtycke.

Hoppas du fick svar på din fråga. För ytterligare rådgivning kontakta oss på info@lawline.se
Vänligen,

Douglas Nordström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Reklam och marknadsföring (137)
2021-05-29 Är blogg marknadsföring? Och får jag lägga upp bilder på någons hund?
2021-05-17 Ansvarar företaget eller fotografen för en bild som används i reklam?
2021-04-28 Vad innebär konsumentombudsmannens utökade befogenheter?
2021-03-08 Företag publicerade bild utan samtycke

Alla besvarade frågor (94171)