Ansvarar hyresgästen för städning av utsidan av balkongen?

2019-04-05 i Hyresrätt
FRÅGA
HejJag undrar vem som ansvarar för utsidan av en hyresrätt? Jag och min sambo har precis flyttat ut ur en hyresrätt och fått anmärkning vid städningen att vi ej har torkat av räcket som är på utsidan av den inglasade balkongen. Räcket behöver hanteras med speciella medel då det inte går att torka bort med en trasa.Jag har tidigare hört att man som hyresgäst inte ansvarar för utsidan av lägenheten, d.v.s. fönster och framsidan av balkongen. Så ska vi som hyresgäster fixa räcket, eller är det hyresvärdens ansvar att se till att fixa det så att det ser fräscht ut innan de nya hyresgästerna flyttar in?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar om det är hyresgästen eller hyresvärden som ansvarar för utsidan av en inglasad balkong.

Eftersom det rör sig om en hyresrätt är 12 kap. Jordabalken (också kallad hyreslagen) tillämpligt. Huvudregeln för en hyresrätt är att hyresgästen har en ganska vidsträckt vårdplikt för lägenheten (12 kap. 24 § JB). Vårdplikten innebär att hyresgästen är skyldig att vårda lägenheten och det som hör till lägenheten. Generellt sett är det hyresgästens uppgift att hålla rent på balkongen. Man brukar även säga att det ingår i hyresgästens vårdplikt att tvätta fönster, även på utsidan. Jag skulle tro att detta gäller även för balkongräcken, förutsatt att du har möjlighet att komma åt att tvätta dem. Om det däremot är omöjligt för dig som hyresgäst att komma åt att tvätta utsidan av din glasade balkong är det värdens skyldighet att se till att räcket tvättas.

Hoppas du fick svar på din fråga. Skulle du ha fler funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Vänligen,

Emma Bergman
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1545)
2020-02-29 Förverkande av hyresrätt på grund av obetald hyra
2020-02-28 Säga upp hyresavtal för att hyresgästen inte bor i den - ogiltig grund.
2020-02-28 Rätt att hyra ut i andra hand
2020-02-27 Vilken skyldighet har hyresvärden att underhålla lägenheten?

Alla besvarade frågor (77541)