Anställdas rättigheter vid en företagsövergång

2017-02-02 i Övrigt
FRÅGA
HejVi kommer att ta över en verksamhet med 2 fast anställda men kommer vara tvungna att hålla stängt en tid för renoveringar, vad har vi för skyldigheter gentemot de anställda gällande lön?VänligenPatrik
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med fin fråga!

Det du beskriver i din fråga är en företagsövergång. Enligt 6b§ Lagen om anställningsskydd(LAS) gäller vid en företagsövergång att de anställda har rätt att behålla sina anställningsavtal och andra anställningsförhållanden.

Vidare finns en bestämmelse i 28§ 1st. Medbestämmandelagen(MBL) som berör kollektivavtal vid företagsövergång. Här stadgas att om de anställda var bundna av ett kollektivavtal hos överlåtaren är man som förvärvare skyldig att i tillämpliga delar tillämpa detta kollektivavtal, såvida man inte redan har ett kollektivavtal som kan tillämpas på de arbetstagare som följer med vid företagsövergången.

Alltså beror dina skyldigheter gällande lön på vad som står i deras anställningsavtal samt vad som stadgas i ett eventuellt kollektivavtal.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

MVH

Gustav Wahlberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1917)
2021-07-27 kan arbetsgivare göra avdrag för arbetskläder?
2021-07-26 särbehandling ålder vid anställning
2021-07-24 Hur mycket får man arbeta i sträck?
2021-07-18 Vad innebär lojalitetsplikten och vem gäller den?

Alla besvarade frågor (94336)