Annons på nätet bör ses som utbud

2017-05-10 i Anbud och accept
FRÅGA
jag har en fråga gällande annonser på nätet iform av blocket och facebook t.ex Om en säljare på blocket annonserar sin bil för 1kr bara för att fler ska trycka på annonsen eller att säljare på fb skriver 0 kr så att annonsen blir prislagd som "free" måste dom sälja för det priset eller är det tillåtet att som privat person eller så medvetet felaktigt prisa en annons?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett avtal sluts, enligt 1§ avtalslagen, genom ett anbud och motsvarande accept. För att ett erbjudande ska vara att betrakta som ett bindande anbud så måste anbudet ha en bestämd adressat. En annons kan således inte vara bindande såsom ett anbud då det inte har en bestämd adressat. Istället brukar man vid annonsering prata om "utbud". "Utbud" ska ses som en uppmaning att lämna anbud och är heller inte bindande för den som avger det.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänligen,

Alvaro Castro
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anbud och accept (339)
2021-07-16 Avtalsbundenhet utan underskrift?
2021-07-13 När anses ett avtal ha ingåtts?
2021-07-01 Kan man återkalla ett anbud eller en accept?
2021-06-27 Accept av anbud efter tidsfristen

Alla besvarade frågor (94369)