Anmälan om djur som far illa

Var ringer man anonymt om en innekatt lämnas ensam ifrån söndag kväll till fredag kväll

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Att lämna en katt ensam i flera dagar strider mot djurskyddslagen, enligt vilken Jordbruksverkets föreskrifter ska följas, vilka bland annat innehåller att katter ska ses till minst två gånger per dygn.

När man misstänker att djur far illa ska man kontakta till länsstyrelsens djurskyddshandläggaren i sitt län. Du hittar kontaktuppgifter på länsstyrelsens hemsida för ditt län, på den här länken.

Vid akut misstanke om brott, om du t.ex. ser att ett djur blir misshandlat, ska du kontakta polisen på numret 112. När Länsstyrelsen inte har telefontid kan du även kontakta polisen på 114 14.

Följande uppgifter bör du lämna vid anmälan:

Namn, adress och ort till person som anmälan riktas mot (ev. vid behov även vägbeskrivning).Var djuren finns, om annan adress än ovan.Vilket/vilka djurslag anmälan gäller.Redogörelse av på vilket sätt djuren har det dåligt.

Det går bra att anmäla anonymt.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Myndigheter? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000