Ångerrätt vid köp mellan näringsidkare

2017-02-27 i Köplagen
FRÅGA
Hej!Vi bedriver auktioner på internet under portalen auktionen.com. En av våra kunder som driver enskild firma med inriktning på auktioner på internet samt handel med begagnade varor köpte 2 varor på våra auktioner för drygt 30 dagar sedan, vid påpekande om att han inte hämtat och betalt sina föremål vill han nu ångra sitt köp med hjälp av distanslagen. Har han rätt till detta.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga. Eftersom din kund enligt uppgift är en näringsidkare som själv driver en enskild firma, så gäller inte Lagen (2005:59) om distansavtal enligt lagens 1 §. Inte heller Konsumentköplagen (1990:932) gäller i den situation du beskriver enligt lagens 1 §. De båda lagarna är till för att skydda en svagare part, men eftersom ni båda är näringsidkare så anses ni i lagens ögon vara likställda.

Istället gäller Köplagen (1990:931) er sinsemellan. Det finns ingen lagstadgad ångerrätt i köplagen, så din kund saknar rättsligt stöd för att kunna ångra sitt köp. Enligt 51 § i köplagen finns sanktioner som du som säljare kan ta till i en situation som denna, då köparen av varan vägrar medverka till köpet. Du kan enligt lagens 52 § hålla fast vid köpet och kräva att få betalt för det du sålt, och du kan även enligt köplagens 57 § under vissa förutsättningar kräva skadestånd.

Vill du få frågan närmare utredd kan du skicka din frågeställning till vår Expresstjänst och få en utredning inom 24 timmar.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Carl William Ahlberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1396)
2021-08-02 Har säljaren handlat i strid mot tro och heder?
2021-07-31 Hur gör man när en vara inte stämmer överens med avtalet?
2021-07-31 Kan köpare åberopa fel när de inte undersökte bilen och den såldes i befintligt skick?
2021-07-31 Fel i vara efter köp, men inte pga. säljaren

Alla besvarade frågor (94603)