Ångerrätt läkemedel

2017-11-22 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Efter en plastikoperation av en höft fick jag en lång rad smärtstillande medel utskrivna på recept. Dessa handlades då in för avsevärda belopp (700 kr) i ett canadian pharmacy apotek. Efter att ha studerat biverkningar på nätet och efter samråd med läkaren bedömdes ca 2/3 av inköpta mediciner vara olämpliga i mitt fall. Har jag nu rätt att returnera dessa (obrutna förpackningar) till apoteket och kräva återbetalning? Jag har ett minne av en liknande situation för några år sedan där jag upplystes om att apoteken aldrig accepterar returer vilket förefaller märkligt.
SVAR

Hej och tack för att du ställer din fråga till Lawline!

Eftersom frågan rör ångerrätt utgår jag från att det gäller ett köp som omfattas av distansavtalslagen. Det finns ingen lagstadgad ångerrätt vid köp i butik (en annan sak är att många företag väljer att erbjuda öppet köp).

Enligt distansavtalslagen har en konsument alltid 14 dagars ångerrätt. Det finns dock vissa produkter och varor som är undantagna från denna ångerrätt. Det framgår särskilt av distansavtalslagen 2 kap 11 §.

Jag kan inte finna att det uttryckligen står i lagtexten att läkemedel är undantagna från ångerrätten, apoteken verkar dock tolka bestämmelsen som att läkemedel ingår bland undantagen. Jag är också beredd att hålla med i den tolkningen. Av säkerhetsskäl kan inte canadian pharmacy apotek sälja vidare returnerade läkemedel till en ny kund (det kan trots allt vara så att någon öppnar förpackningen, ändrar innehållet, och återförsluter förpackningen). Läkemedel är en produkt som när den väl lämnat butiken tappar allt sitt värde för säljaren då den måste förstöras. Detsamma kan sägas om t.ex. livsmedel där man också så att säga får "stå sitt kast" efter ett köp.

Säljaren ska dock berätta för kunden om det är ångerrätt eller inte på en vara (2 kap 2 § p. 9 distansavtalslagen).

Vänliga hälsningar//

Robin Uddén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1320)
2021-12-02 Kan jag enligt konsumentköplagen kräva ersättning av säljaren för uppkomna reparationskostnader?
2021-12-01 När övergår risken för en vara på köparen?
2021-12-01 Skadestånd om säljaren inte kan leverera varan
2021-11-30 Kan jag häva köp av gardiner på grund av en skarv?

Alla besvarade frågor (97596)