Ångerrätt för säljare

2017-10-26 i Köplagen
FRÅGA
jag har sålt ett sidebord och fått handpenning men har ångrat mig kan jag häva försäljningen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag utgår från att du sålt som privatperson till en annan privatperson. Eftersom det dessutom rör sig om lösöre blir Köplagen tillämplig.

Inledningsvis har du och köparen ingått ett avtal och som huvudregel ska då avtalet hållas. Att du som säljare ångar dig är inget giltigt skäl för att du ska ha rätt att häva köpet vilket innebär att köparen kan kräva fullgörelse enligt Köplagen 23 §. Du som säljare är då tvungen att fullgöra avtalet (köpet) om det inte är objektivt omöjligt för dig att göra det, till exempel att den unika varan är förstörd, eller om det skulle innebära stora fysiska eller ekonomiska uppoffringar för dig. Köparen kan också ha rätt att häva avtalet om du levererar varan sent; 22 § och 25 §. Du måste då betala tillbaka handpenningen; 64 §.

Vid dröjsmål från din sida kan köparen utöver detta ha rätt till skadestånd; 27 §.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1413)
2021-09-15 Vem bär risken för ett i posten försvunnet paket?
2021-09-10 Häva avtal på grund av anteciperat dröjsmål?
2021-09-07 Vad kan jag göra om jag köpt en felaktig båt?
2021-09-06 Vad kan jag göra om jag köpt en felaktig bil på blocket?

Alla besvarade frågor (95697)