Ändring av löpande hyreskontrakt.

2017-06-15 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Jag har en fråga, jag har kommit överens med min hyresgäst att höja hyran med 500kr för att jag kommer montera en sak som kostar mig ungefär 50 000kr till min hyresgäst. Innan jag monterar saken så undrar jag hur och vad jag ska göra för att få en riktig bekräftelse ifrån han. För att han inte ska ångra sig nästa dag efter att jag redan monterat den.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om ni är överens om en sådan ändring vore det bra att göra överenskommelsen skriftligt och tydligt skriva att hyran är högre jämfört med det tidigare avtalet. Så länge ni är överens finns det inga hinder mot att ända avtalet på det här sättet, men hyreslagen (12 kap. jordabalken) hindrar att någon av er ändrar avtalet på egen hand. En muntlig överenskommelse gäller också, men svårigheten kan vara att bevisa att ni överenskommit om en ny hyra om hyresgästen skulle vägra att betala efter installationen. Det viktigaste är alltså att det finns bevis på att ni har ingått ett avtal om högre hyra, vilket lättast sker genom ett skriftligt kontrakt.

Jag hoppas att svaret är till hjälp.

Vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1589)
2021-07-30 Går det att säga upp bostadsrätt?
2021-07-29 Fråga om besittningsskydd vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid

Alla besvarade frågor (94584)