Ändring av arbetstider

2017-09-18 i Övrigt
FRÅGA
Hej,Min arbetsgivare vill ändra arbetstiden. Nu arbetar vi måndag - fredag mellan 8 och 16:30.Snart ska genomföras förändringar i verksamhet som innebär att jag och andra kollegorna ska börja arbeta med schemalagt tid. Det innebär att vi kommer att jobba var tredje helg och ibland kvällarna till kl. 20.Kan arbetsgivare göra det? Vad säger lagen? Jag sökte lite grand på nätet med jag har inte hittade nån lag som kan tillämpas här.Vad händer om jag säger att jag inte ha möjlighet att arbeta helgerna?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Arbetsgivaren är arbetsledaren och har därför också rätt att leda och dirigera arbetet. Dock kan detta begränsas genom olika avtal. Det är svårt för mig att göra en bedömning i ditt fall då jag inte vet vad som följer av dina anställningsvillkor. Om det framgår i ditt anställningsavtal eller i företagets kollektivavtal (om sådant finns) att det är okej med förändringar som innefattar arbetstidsförändringar kan arbetsgivaren också välja att genomföra dessa förändringar. Dock ska tilläggas att det först måste genomföras en förhandling om förändringarna mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisationen, fackförbundet. Detta enligt 11 § MBL.

Om det inte skulle framgå av anställningsvillkoren har arbetsgivaren inte rätt att göra förändringar som innebär obekväm arbetstid. I det fall måste nya villkor skrivas och du som arbetstagare måste godkänna dessa.

Som sagt är det svårt för mig att veta då jag inte vet under vilka villkor du är anställd. Men jag rekommenderar att du diskuterar frågan med ditt fackförbund för bästa möjliga vägledning.

Hoppas att detta svar hjälpte dig! :)

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1917)
2021-07-27 kan arbetsgivare göra avdrag för arbetskläder?
2021-07-26 särbehandling ålder vid anställning
2021-07-24 Hur mycket får man arbeta i sträck?
2021-07-18 Vad innebär lojalitetsplikten och vem gäller den?

Alla besvarade frågor (94333)