Ändring av äktenskapsförord

FRÅGA
Om vi har skrivit äktenskapsförord, där det bl.a. står att vår bostadsrätt är min mans enskilda ägendom, och vi vill ändra det till att vi båda äger lägenheten och att den ska delas lika vid en ev skiljsmässa, måste man skriva om hela äktenskapsförordet, eller skriver man ett samäganderätt som tillägg?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I 7:3 1st ÄktB (Äktenskapsbalk) framgår det att för att man ska kunna ändra vad som står i ett äktenskapsförord ska man göra det genom ett nytt äktenskapsförord. Det räcker således inte med att göra ett tillägg till det redan befintliga äktenskapsförordet utan ett nytt förord måste upprättas där det står att bostadsrätten ska vara giftorättsgods.

Allt som är giftorättsgods ska delas lika vid en eventuell bodelning (vid exempelvis skilsmässa). Detta gäller oavsett vem som ursprungligen ägde egendomen, i detta fall bostadsrätten, se 11:3 ÄktB.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Karolina Jivebäck
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1266)
2021-09-14 Hur upprättas ett äktenskapsförord? Hur gör man egendom till enskild egendom?
2021-09-09 Gäller fortfarande äktenskapsförordet?
2021-09-03 Vem äger vad makar emellan?
2021-08-31 Eget ansvar över skulder under äktenskap

Alla besvarade frågor (95763)