Andrahandspantsättning av bostadsrätt

2016-06-11 i Bostadsrätt
FRÅGA
HejJag äger en bostadsrätt i Danderyd som är värd ca 4.000.000.- belånad till 1.300.000.- ej överbelånad.Jag vill ta ett lån av min systers man som bor i Österrike. min syster är svensk, hennes man är Österrikare.På Kr: 400.000.-Kan jag då ta ut en pant i min bostadsrätt som säkerhet för detta lån till mig ifrån honom ?Tacksam för svar..
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Kan du pantsätta bostadsrätten?

Som ägare av bostadsrätten står det dig i princip fritt att pantsätta den om du vill, om du kan sälja den. Om du av någon anledning binds av ett förbud mot att sälja bostadsrätten går den dock inte att pantsätta, men så verkar det inte vara i ditt fall.

Det som är viktigt för dig att observera är dock att du måste underrätta föreningen om pantsättningen, t.ex. genom ett brev till styrelsen. Om du inte underrättar föreningen om pantsättningen är den inte giltig. Här är det till din fördel att du gör underrättelsen så klar och tydlig som möjligt, så att det är säkert att föreningen t.ex. inte får intrycket att din tidigare pantsättning upphör. För ytterligare läsning, se rättsfallet NJA 1994 s. 668.

Något som inte är nödvändigt är att du specificerar att den nya panten är sekundär till den gamla panten (dvs, att den gamla panten går före den nya panten). Det kan dock vara bra för att undvika konflikter i den delen i framtiden, särskilt om du vill använda din bostadsrätt som säkerhet för fler lån. Om du inte uttryckligen gör en pant sekundär till den andra så kan det nämligen uppstå en konflikt om vilken pant som går först.

Utländsk motpart

I vissa fall kan det spela roll att din motpart är utländsk. I dit fall spelar det dock ingen roll att din motpart inte är svensk medborgare, eller att han bor i Österrike. Det är ändå svensk rätt som gäller för att pantsätta din bostadsrätt, eftersom den finns i Sverige. Det är dock värt att observera att vilken lag som gäller för lånet i sig är en annan fråga.

Jag hoppas att det var svar på din fråga!

Behöver du vidare hjälp med att pantsätta din bostadsrätt är du välkommen att kontakta oss på tfn 08-533 300 04 (måndag till onsdag 10:00–16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Med vänliga hälsningar,

Simon Göransson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll