Andelsförvärv av bostadsrätt

2019-10-31 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej,ska sälja min bostadsrätt o hade en spekulant som ville äga 90 procent för o hjälpa sin son.och sonen 10.Men styrelsen nekade med motiveringen att modern inte skulle bosätta sig där.Får det gå till så??
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Jag förstår att situationen känns frustrerande. Det är dock helt upp till varje bostadsrättsförenings styrelse att acceptera eller neka ett delat ägande mellan föräldrar och barn. Lagen uppställer nämligen bara en rätt för sambo och makar att förvärva en bostadsrätt tillsammans. Barn och föräldrar har ingen lagstadgad rätt till detta.

Ett alternativ som kanske kan vara värt att föreslå för spekulanten och dennes son är att föräldern står som medlåntagare på barnets bolån. Det innebär att barnet själv äger bostadsrätten men att föräldern hjälper till att uppfylla lånevillkoren som banken ställer. Beroende på lägenhetens kostnad och föräldern/föräldrarnas ekonomi kanske ett privat lån mellan föräldern/föräldrarna och sonen kan vara en lösning, så att han kan stå själv som ägare på bostadsrätten. Ytterligare ett förslag är att föräldern själv förvärvar hela bostaden och sedan hyr ut den i andra hand till barnet. Detta förslag skulle jag dock inte föredra, då bostadsrättsföreningen inte har någon skyldighet att godkänna andrahandsuthyrningar om det inte föreligger särskilda skäl - så som att innehavaren exempelvis vill provbo med en sambo eller ska studera på annan ort en begränsad period.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Tora Odin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1059)
2020-08-04 Hur ändrar vi ägandeförhållandet för vår bostadsrätt?
2020-07-31 olika kontantinsats vid köp av bostad
2020-07-30 Vad bör bostadsrättsföreningen göra åt störningar och hur bedöms en sån?
2020-07-30 Grannar klagar på störningar som skäligen ska tålas

Alla besvarade frågor (82613)