FrågaFASTIGHETSRÄTTÖvrigt04/08/2013

ALLEMANSRÄTTEN OCH FISKE

Hej, Jag var precis på semester i min sommarstuga i Västervik. Jag spenderar en hel del av tiden på Östersjön och fiskar. Då jag var i en Vik och fiskade, såg jag att en båt kom körandes - ut från vassen. Jag valde att köra in, och där låg en insjö. Efter att ha fiskat en stund körde en båt i fullfart och avvisade oss argt från platsen och berättade att det var en privat insjö, och att jag inte fick fiska där. Min fråga lyder: Hur fungerar detta? Har jag, eller inte rätt att fiska med handredskap i sjön? Sjön är kopplad med en 20 meters 1-2 meters "kanal" till insjön. Tacksam för svar.

Lawline svarar

Hej,

Som regel ger dig allemansrätten rätt att färdas med båt på privata insjöar, endast i undantagsfall är detta inte tillåtet. I sådana fall rör det sig oftast om känsliga naturområden eller dylikt.

Fiske är dock inte inkluderat i allemansrätten och är därför som regel inte tillåtet utan tillstånd. I havet, Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland får man fiska fritt med handredskap men i andra vattendrag krävs tillstånd.

På Naturvårdsverkets hemsida (http://www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Publikationer/ISBN/8100/91-620-8161-6/) finns en utmärkt guide till allemansrätten.

Jag hoppas att mitt svar varit till hjälp. Hör gärna av dig om du skulle ha ytterligare frågor.

Vänligen,

Hampus SabelRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000